Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Vi har fått en pratstund med vår lovande längd- och trestegshoppare Oliver Ericsson där han berättar om sin resa och målsättningar inom friidrotten.

Intervju: Oliver Ericsson blickar framåt

Oliver vann tre guld på junior-SM 2023 och ser nu framåt mot kommande säsong.

Oliver började med friidrott i Österhaninge IF då föräldrarna tyckte att han skulle lägga sin energi på en idrott. Oliver var som liten väldigt energisk och aktiv av sig och då föll valet på friidrott som han tyckte var roligt från början. Testade även handboll ungefär i 10 månader men friidrotten tog över mer och mer och sen dess har det bara varit friidrott.

– Jag utvecklades rätt snabbt och ville hitta en grupp där jag kunde utvecklas mer men det var inte helt lätt att hitta det till en början. Efter lite sökande hittade jag Pelle Lindströms grupp 2017 och sen dess har vi kamperat ihop. 2019 kom Pelles grupp över till Spårvägen och jag följde med.

Gillar idrott och skogshuggning
Utöver friidrotten gillar Oliver att titta på annan idrott och jobba hemma på gården.

– Jag kollar mycket på idrott vid sidan av min egen satsning på friidrott. Motorsport, handboll, ishockey och fotboll tillhör favoritsporterna. Vid sidan av friidrotten gillar jag att hålla mig sysselsatt med gårdsarbete hemma med djur och skogshuggning.

2023 – tre guld på JSM
Förra året gick det otroligt bra för Oliver med tre guld och ett brons på JSM 17 år inomhus och utomhus i längd och tresteg. Totalt har Oliver 5 raka USM/JSM guld i tresteg. Personliga rekord i längd 7.12 och tresteg 14.36.

-Utan min tränare Pelle Lindström hade jag aldrig tagit mig hit där jag är nu. Han har varit med ändå sedan 2017 och nu har jag även hjälp av Fotios Makrostergios på Huddinge Friidrottsgymnasium vilket funkar bra. Min farfar Leif Olsson har varit med mig sen första sekund på den här resan och han är ett viktigt stöd och med på i stort sett alla mina tävlingar. Även alla mina vänner som har stöttat mig genom vått och torrt har varit viktiga.

-Upplägget med att få träna på skoltid har varit en viktig del i min utveckling. Jag tränar just nu tre pass i veckan med Fotios på friidrottsgymnasiet och tre pass med Pelle. De har en god dialog mellan sig så att det här upplägget ska funka för mig. Det är en rolig och lärorik resa att gå på friidrottsgymnasiet där jag får göra det jag tycker är allra mest om, nämligen att träna friidrott.

2024 – Uppbyggnadsår
– Jag och Pelle har bestämt oss för att 2024 ska vara ett år där vi fokuserar mycket på att bygga upp en bra bas för att under 2025 ska kunna kvala till U20 EM i Finland. Träningen rullar på och en av sakerna som vi jobbar med är att hitta avslappning i hoppningen. Även att hitta ett lugn i situationer där jag klarar av att prestera under press.

Inomhustävlingar
Det kommer att bli några tävlingar inomhus denna vinter där Scandic Indoor Open, Raka Spåret och IJSM är de tre tävlingar som Oliver ser fram emot lite extra.

-Scandic Indoor Open 2023 var den tävling där jag hoppade över 7.00m första gången i längd.

Långsiktiga mål
Oliver är ambitiös med sin friidrott och har satt upp några mål som han strävar emot. Han kommer fortsätta att satsa på både längd och tresteg framöver.

-Mitt långsiktiga mål för att ha något att sträva emot är att ta VM- EM- eller OS- Guld och vara den första i historien som hoppar över 19.00m i tresteg. OS 2028 är tävlingen då detta ska hända.

Vi ser fram emot att följa Olivers resa mot nya långa längder i tresteg och längdhopp.