Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Inspirerande Spårvägen-premiär i Nordeakampen!

I lördags genomfördes kvalet till lagtävlingen Nordeakampen för ungdomar på flera ställen över hela landet. För första gången ställe Spårvägen upp med ett lag och platsen var Vallentuna. Det kämpades friskt men om det räckte ända fram till finalen i Växjö i augusti är ännu inte klart. SFIF håller på och kontrollräknar poängen.

Klockan 9.00 på lördagsmorgonen samlades en 16-mannatrupp spända av förväntan, många hade aldrig träffat varandra tidigare vilket förändrades under dagen – många nya kontakter knöts.
Först ut var killarnas höjd och tjejernas spjut. Med härlig inställning hjälpte killarna varandra till bra resultat. Mångkamparen Carl Sténson persade med 6 cm till 1.64 och var ytterst nära att ta 1.68. Fredrik Uggla Strahl var 1 cm från sitt personliga rekord och det innebar 1.48.
I spjut var det nervösa tjejer som för första gången skulle tävla i grenen. Här nådde mångkamparen Sabina Sandberg längst med 21.78.

“Våga prova nytt”

På startlinjen till tjejernas 80 m häck fanns fyra nybörjare i grenen. Den mest rutinerade var Jessica Hallerth som började friidrotta i oktober förra året. Men det gick bra och alla kom i mål med ett leende på läpparna! Mottot under hela dagen var ju ”Våga prova nytt”.
Vid killarnas häcklopp fick två lopp springas om, dessvärre innehöll ett av dem Björn Bamane och Jonas Arbinge som nästan hann springa igenom hela loppet innan det skjöts tillbaks. Nu fick killarna en chans till att visa vad de kan. Förutsättningarna var kanske inte de bästa med svag motvind och ”ej reglementsenliga häckar” men det är lika för alla och nyttigt att testa.
Björn har utvecklat sin häcklöpning enormt den senaste tiden fick på så vis träna två häcklopp, dessvärre hade han bäst rytm och flyt i det första. Men det kommer fler lopp.

Pers av Calle i spjut

Killarnas spjut, här visade Alexander Holmblad i Löpargruppen att det finns spjutkunskap i släkten. Med ett fint utkast nådde han 23.44. Björn hade 24.95 och Calle hela 40.26. Det märks att han de senaste veckorna tränat kast (inför Nordeakampen och kommande mångkamper).
Samtidigt hoppade tjejerna höjd. Fint av Sabina att hoppa 1.40 från fel håll (har lite problem med ett ben). Samma höjd tog även Felicia Lundquist. Men härligast här var Idas glädjestudsande av mattan efter varje tagen höjd. Idag blev det 1.32!.
Löpargruppstjejerna Emma Löf Hagström och Johanna Lindströms sköna inställning att våga testa nya grenar var också riktigt kul.

Stafett är alltid stafett

Dags för stafett – det roligaste som finns i friidrotten! Här gällde 6×200 m. Carl Sténson startade tufft på sin förstasträcka och växlade ut Jessica Hallerth som tvåa (första växeln körde vi som sprintväxel). Löpordningen sedan var Alexander Jonsson, Felicia Lundqvist, Björn Bamane och sist Johanna Hermansson som lagt i femmans växel. Dessvärre tappade vi stafettpinnen på en av de sista sträckorna och därmed en hel del tid men det är sådant som kan hända i stafett.
Killarna fortsatte till längdhoppet, här blev det pers återigen av Calle, 5.35 i kylan och inte helt uppe plankan. Niklas Könberg visade att det inte enbart är medel/lång som är hans grenar. Vid längdhoppet frågade han “Var ska jag stå…?” Han fick en ansats och lyckades träffa plankan i två av sina hopp, det blev 4.79 (övertrampshoppet var betydligt längre). Fredrik nådde 4.67.
Samtidigt hoppade tjejerna också längd. Här var det överlag inte många långa hopp, alla hade problem med att träffa plankan så också vi Spårvägare. Kul att nästan alla tjejerna ville hoppa och alla fick godkända resultat. Längst nådde Johanna Hermansson med 4.27.

Bra 800 m-lopp

I det här läget återstod kula och 800 m. Våra 800 m-tjejer och killar hade haft en lång väntan på just deras specialitet…
Selam Temeshem, Johanna och Emma gjorde fina insatser. Emma tog kommandot i sitt lopp och ledde från start till mål. Killarna Alexander, Niklas, Marwan al Maslohi och Alexander Jonsson gjorde också fina lopp efter en hel dag i kylan.

Många poäng av Niklas och Calle

Värt att notera, Niklas Könberg tog enskilt mest poäng på 800 av alla spårvägare. Carl Sténson samlade ihop hela 3474 poäng till laget (en av hela tävlingens högst poängsummor och det utan att springa 800 m som är en av hans bästa grenar).
Bästa poängplockare bland tjejerna blev Sabina Sandberg på 1766 tätt följd av Jessica Hallerth på 1733. Sabina och Felicia tog den högsta individuella poängen med 1.40 i höjd vilket gav 682 poäng.
Nu får vi se hur långt det räcker och om vi når den stora finalen i Växjö i slutet på augusti eller inte. Det vi verkligen uppnådde – och det är det viktigaste – är att vi lärt känna varandra och haft en jättekul dag.
Vi väntar som sagt fortfarande på resultaten från kvaltävlingen. Men på friidrott.se finns en notis om kvaltävlingarna.
Där finns även mer info om Nordeakampen.