Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Kalle Berglund blev sextonde man på 1500 m i kamp med väldens främsta i London. Foto: Deca Text&Bild

Imponerande VM-insats av Kalle Berglund i London

Kalle Berglund gjorde en mycket bra insats på VM i London då han som förste svensk på 26 år tog sig till VM-semifinal på 1500 m.

Trots en skadestörd vår och en sommar präglad av sjukdom tog sig Kalle Berglund vidare från försöken på 1500 m efter att själv satt fart på det sista försöksheatet och dragit de första 1100 meterna. Det resulterade i att han kom i mål som nia på nästperset 3:39.62 och tog sig vidare på tid. Därmed blev han Sveriges första manliga semifinalist på 1500 m i ett globalt mästerskap sedan 1991.
– Med 200 meter kvar visste jag att det i princip var klart, bara jag inte dog helt. Jag försökte slappna av så mycket jag kunde på slutet för att spara krafter. Det var lite märkligt att de inte sprang fortare i de två första heaten, för det sliter ibland mer att springa snabbt sista 300 meterna än att springa i jämnare fart och göra en bra tid, säger Kalle.
Bland de som inte lyckades fanns OS-mästaren från Rio, amerikanen Matt Centrowitz, som slogs ut direkt i första omgången efter svaga 3:48.34.
Senast en manlig svensk tog sig till VM-semi på 1500 m var Rivieras Mikael Svensson i Tokyo 1991.

Bra insats även i semifinalen
I semifinalen dagen efter gjorde Kalle ett nytt bra lopp. Han lade sig tvåa i början men föll tillbaka efter 600 meter och passerade 800 meter som sjua på 2:01.8. Sedan gick det riktigt fort där framme och trots att Kalle avslutade med 41.2 sista 300 meterna nådde han målet som elva på 3:40.05. Det var dock mindre än en och en halv sekund från en finalplats på tid, den tog amerikanen John Gregorek som var sjua i loppet på 3:38.68.
– Jag kände att benen inte riktigt var där, jag orkar inte två tuffa lopp i rad. Det behövs en bättre träningsbakgrund för det. Men samtidigt är jag inte mer än en och en halv sekund från final, säger Kalle till TV4.
Kalle har all anledning med att vara nöjd med sitt VM, inte minst med den struliga våren och sommaren, och gjorde sin tredje respektive femte bästa tid.