Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Händelserikt medel-långdistansläger i Högbo

Tradition är ett ord som bra symboliserar det årliga träningslägret för medel-långdistansarna i juli. Lasse Hagström rapporterar från ännu ett besöket i Högbo i Gästrikland som denna gång ägde rum 12-16 juli.

Den gamla bondepraktikans sanningar stämmer fortfarande: När Spårvägen kommer till Högbo, kommer också sommaren. För sjunde gången på femton år invaderades skogarna strax norr om Sandviken av blåvita medel- och långdistanslöpare. Från onsdag till söndag utgjorde hotell Skommargården centrum för hård träning och unik friidrottsgemenskap. Som lägeransvarig styrelseledamot är det lätt att slå fast att det lagbygge som Kent Claessson konstruerat tillsammans med Anders “Bamse” Fredriksson och Patrik Tjärdal, starkt bidrar till att befästa vår ställning som nummer ett i landet. Bland löparna är det verkligen glasklart att tillsammans gör man varandra starkare.

Onsdag eftermiddag 12/7
Först på plats var en gäspande Olle Walleräng som inledde träningsdagarna med det som många löpare är så dåliga på – att lägga sig ner och vila. Kort därefter, direkt från Dala Järna, kom sedan den fjortonfaldige svenska mästaren och svenska rekordhållaren på 10 000 meter – Jonny Danielson. Comeback, i Spårvägen? Nejdå, med i bilen fanns också den minst lika talangfulle sonen Emil som deltog i Högbo för andra gången. Därefter rullade deltagarna in i en strid ström tills alla 27 (Wille Levay var ett dygn försenad) var på plats.
När incheckningen var avklarad stundade det första träningspasset, distanslöpning 12 km. Efter att ha laddat i en vecka lyckades undertecknad hänga med i 2 km innan det var dags att med krampande vader hasande vända tillbaka. Detta självdestruktiva beteende fortsatte sedan med deltagande i ett styrkegympapass lett av Coach Claessson. Over and out.
Vid kvällens välkomstanförande förmedlade eder utsände informationen att Dan Waern hade bott i grannhuset någon gång på tidigt 60-tal. Hotellägarens bror var nämligen landslagslöpare och kompis med OS-fyran Waern. Omgivningen hade då reagerat på att löparlegenden alltid envisades med att sova utan huvudkudde.
Sova utan kudde? Den berättigade frågan ställdes om vi i senare tiders löpargenerationer missat något avgörande ifråga om effektiv vila och återhämtning.                                                                                                                                                            
Torsdag 13/7
Lätt löpning före eller efter frukost. Förresten, begreppet ”lätt” är uppenbarligen relativt. För somliga innebär det förflyttning med knapp styrfart. Andra ”joggar” i 4 min/km-tempo. Principen ju yngre desto snabbare tycks dock gälla. De allra yngsta, Nils och Sixten, hade till föräldrarnas förtret vägrat att sova med kudde natten som gick. (Se där, några som lyssnade!)

I samband med dagens falukorvslunch riktade sig magister Kent sig till de yngre deltagarna med en föreläsning om vikten av att göra medvetna val relaterade till satsningen på löpning. Frågor man måste ställa sig är: Vilken målsättning har jag med mitt idrottande? Hur ska jag inrätta livet för att nå mina mål? Hur skapar jag en fungerande balans mellan jobb/studier, träning/tävling och vila/återhämtning?

Efter ett par timmars kollektivt ryggläge (med huvudkudde) var det sedan dags för eftermiddagens tröskelträning. En nedfälld vägbom gjorde att uppvärmningen blev 30 min istället för 20 min. Några trötthetstecken syntes dock inte under passet. Snarare var det något av kalvar på grönbetesfart över tillställningen. Man misstänker nästan att de som ”glömde” pulsklockorna, gjorde det medvetet för att inte behöva hålla några fartbegränsningar.

Efter middagen styrdes färden ner till Jernvallens idrottshall, som för övrigt var Europas modernaste inomhusanläggning då den byggdes på 30-talet. Bowling stod på programmet som den första grenen i en femkamslagtävling. Undantaget banan där Wille L huserade, kan man utan att överdriva konstatera att käglorna inte kände sig direkt livshotade av anstormningen….

Fredag 14/7
Nu växlade sommaren upp på allvar! Snålblåsten upphörde och solen strålade från en klarblå högsommarhimmel. Efter morgonjoggen tyckte flertalet därför att badstranden var rätt ställe att tillbringa dagen på.  

Sent på eftermiddagen bjöd Marcus Jacobsson ner hela gänget till ett mycket uppskattat redcord-pass på Göransson Arena, där han har sitt dagliga värv som naprapat i anläggningens multisportcenter. Kent C fick i uppdrag att ta täten för de dryga 8 kilometernas löpning mellan Högbo och Sveriges mest fashionabla inomhushall för bandy. Utan att avslöja några detaljer kan vi slå fast att Coach Claesson inte kommer att få regissera uppföljaren till den Oscarsbelönade filmen ”Vägvisaren”…..  

När alla så småningom var på plats tydliggjorde Marcus vikten av att ha en fungerande och skadeförebyggande balans i kroppens alla muskler och ligament.

Tillbaka på Skommarsgården ägnades kvällen åt de återstående femkamps-grenarna freesbee., ringtoss, pilkastning och frågesport. Många skratt, glada tillrop och ett visst mått av hån präglade tillställningen.

Lördag 15/7
Banträning på sorgligt outnyttjade BJ Arena. Här har Sandviken en pärla till friidrottsanläggning som för det mesta står oanvänd. Trist! Men, den en här dagen var det dock full fart då 400 meters-intervaller stod på programmet. Grabbarna turades om att dra i ett högt och mjölksyreframkallande tempo. Samtidigt körde Cissi Norrbom hårda och pannbenskrävande långintervaller. Den lokala talangscouten N-G Hasselqvist var mäkta imponerad.

Efter lunch och prisutdelning för femkampen ägnades lördagseftermiddagen åt rekreation och lätt återhämtningsträning. Lätt joggning, simning, vattenlöpning etc. Dessutom fick anläggningen besök av Mittmedia, som ville göra ett porträtt på Rasmus Bengtsson – Sandvikssonen som är född och uppväxt på Nya Zeeland och som tävlar för Spårvägen.

Söndag 16/7
Efter frukost packade Bamses gäng ihop sina prylar och åkte ut till en av Sandvikens förorter – Gävle, för att där tävla i Gavlehovspelen. För övriga var det långpass som gällde. Skribenten av denna text cykel-guidade på de skogsvägar som en gång lade grunden till hans relativa framgångar. Den här söndagen lade de dock bara grunden till en kraftigt ömmande gluteus maximus.
Efter en sista lunch var det tack och adjö för den här gången. När de fullastade bilarna rullade söderut, drog mörka moln in över Högbo. Himlen öppnade sig och grät en avskedstår. Men hav förtröstan! Mycket talar för att löparna från Sveriges bästa friidrottsklubb kommer att återvända till träningsparadiset i Gästrikland. Annars blir det ju som sagt ingen sommar.   

Följande deltog i Högbo 12-16 juli:
Anja Tjärdal, Daniel Gleimar, Linus Gustavsson, Erik Åberg, Olof Nordling, Cecilia Norrbom, Rasmus Bengtsson, Nils Tjärdal, Samuel Eriksson Lidbrink, Oliver Löfqvist, Daniel Alemo, Olle Walleräng, Wille Levay, Emil Danielsson (Dala Järna), Muhammad Reza, Rasmus Ahlgren, Gustav Nordling, Dennis Olsson, Marcus Gustavsson, Sixten Tjärdal, Johan Walldén, John Foitzik, Lisa Öhberg, Nathalie Tolvers, Patrik Tjärdal, Anders Fredriksson, Kent Claesson och undertecknad. Gästspelade gjorde traditionsenligt Spårvägen-ikonen Rebecca Ringström.

Vinnande Femkampslag: Rasmus A, Gustav N, Dennis O, Marcus G. Grattis!