Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Hagström över strecket

Han hamnade i Spårvägen av en slump och körde sitt första pass i Hallonbergen i november 1976. Efter mer än halva livet passerar Lasse Hagström idag 50-strecket. Han blir alltså inte äldre utan får bara sämre konkurrens i veterantävlingarna.

Det är drygt tio år sedan han avslutade långdistanssatsningen men engagemanget i Spårvägen har aldrig sviktat. Som ledare, tränare och styrelseledamot finns han med där hela tiden! Född och uppväxt i Gästrikland kom han till huvudstaden i mitten av 70-talet. Varför blev det Spårvägen när du kom till stan 1976? ? Det var en ren tillfällighet. Min dåvarande flickvän jobbade på Skandia tillsammans med en som tränade Spårvägens pingisdamer och han tyckte att jag skulle höra av mig till klubben. Så jag ringde Kerstin Harnesk på kansliet och några dagar senare tränade jag i Hallonbergen. Kan du jämföra då och nu? ? Första gången jag klev in i klubblokalen var det fullt av väskor som det stod Svenska Friidrottslandslaget på och jag kände mig verkligen som den bortkomna kusinen från landet. Men så småningom märkte jag att klubben fungerade som en stor familj, mest tack vare Magnus Mared som tog hand om mig. Då arrangerade vi också fler fester och gemensamma aktiviteter. Det är något jag saknar och vi kanske är på väg dit igen då jag hört att många saknar det här med gemensamma aktiviteter över träningsgrupperna. Du koncentrerade dig först på medeldistans och sedan på långdistans. Hur rankar du dina personbästa? ? Först ligger 2:19:51 på maraton i Berlin trots katastrofalt dålig form. Jag har 2:19:53 i Stockholm i bra form och då ska det gå fortare i Berlin. ? Tvåa är 14:16.38 på 5000 m i en SM-final på 5000 m på Stadion 1980. Perfekt lopp bortsett från att fjärde kilometern gick på över tre minuter. ? Trea får väl bli 1:06:25 på halvmaran i Oslo 1986. Men jag har egentligen gjort mina bästa lopp utanför banan. Vilka då till exempel? ? Jag har kommit femma på korta banan i terräng-SM trots att jag ramlade i starten. Mitt 800-pers på 1:54 är för övrigt också med fall. Efter förstasträckan i Stadsloppet 1981 gatustafett i Stockholm) växlade jag lika med Håkan Kaneberg i Västerås (som då var landslagsman på medeldistans/ red. anm. Och ja, det är samma Kaneberg som nu är tränare i Spårvägen). Du har slitit ut tre tränare. Vad har du tagit med dig från dem? ? Christer Kylsberg var den första och tack vare honom och mycket löpskolning fick jag en bra start. Peter Andersson kom in med ett totalt, nästan absurt, engagemang som sträckte sig långt utöver det idrottsliga. Sen tog Janne Bengtson över och då var organisationen på topp. Allt sköttes minutiöst noggrant. Hur ser Spårvägen ut 2012? ? Då har vi etablerat oss som landets bästa klubb och har flera OS-deltagare. Slutat springa har han inte på något sätt gjort. Våren 2004 blev Lasse veteranvärldsmästare i World Tourist Games över 10 km terräng i österrikiska Seefeld! Jan Ahlström Hagströms val Pasta ? potatis Öl ? vin Fotboll ? ishockey Distans ? intervall Bana ? landsväg Aftonbladet ? Expressen Lärare ? löpare Fakta Lasse Hagström Född: 14 april 1955 i Sandviken Familj: Fru och två barn Yrke: Lärare Personliga rekord 800 m: 1:54.79 (Malmö Stadion 1978) 1500 m: 3:51.28 (Stockholms Stadion 1978) 3000 m: 8:17.73 (Tunavallen i Eskilstuna 1980) 5000 m: 14:16.38 (Stockholms Stadion 1980) 10 000 m: 30:50.87 (Stockholms Stadion 1985) Halvmaraton: 1:06:25 (Oslo 1986) Maraton: 2:19:51 (Berlin 1986)