Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
OS i Peking nästa! Niklas Arrhenius är uttagen till OS i Peking i augusti!

Grattis till OS-biljetten, Niklas!!!

På måndagseftermiddagen blev det klart: Niklas Arrhenius är uttagen till OS i Peking! Därmed blir han den förste Spårvägen-friidrottaren på tolv år som tävlar i de Olympiska Spelen!

– Helt otroligt! Jag trodde inte att SOK skulle lämna besked förrän tidigast 10 juli. Men det kom redan nu, verkligen kul!, säger en riktigt glad Niklas på telefon från Helsingborg där han är och tränar med brorsan Leif och pappa Anders.
Förbundskapten Thomas Engdahl försökte ringa Niklas flera gånger under måndagen men kom inte fram. När sedan Niklas ringde så var det upptaget. Thomas fick tag på Niklas tränare, Vesteinn Hafsteinsson, som levererade de glädjande beskedet till Niklas.
– När Vesteinn berättat att jag var klar för OS så var jag tvungen att gå in och titta på friidrott.se för att vara säker på att det verkligen stämde!, säger Niklas.

Förste spårvägare på tolv år

Senast Spårvägen hade med friidrottare i OS var i Atlanta 1996. Då sprabg Claes Albihn 110 m häck, Malin Ewerlöf 800 och 1500 m och Anders Szalkai maraton. Dessförinnan var kulstötaren Sören Tallhem i final i Barcelona 1992.
– Kastningen har känts bra länge och resultatet på Europacupen i Istanbul (tvåa på 62.87) var också bra, säger Niklas.
Nu när han är klar för Peking så blir det färre tävlingar och mer träning.
– Jag tävlar närmast i Madrid på lördag och sedan Sollentuna tisdag den 8 juli. Därefter blir det två veckors träning i Helsingborg, en kasttävling och så SM i Västerås innan det är dags att åka till Japan på förlägret. Där borta blir det nog också en tävling före OS-kvalet, säger Niklas.

På väg att bli Stor Grabb

Niklas är 194 cm lång och väger 120 kg men är ännu inte Stor Grabb. Om allt går riktigt bra så kan han nå den utmärkelsen redan i år. Den utmärkelsen har pappa Anders som var en av Sveriges främsta kulstötare på 70- och början av 80-talet. Anders vann fyra SM-guld i kula. Niklas har tre i diskus och har alltså chansen att tangera farsans prestation i Västerås i början av augusti. Om inte lillebror Leif slår honom förstås.
Det gjorde han i Bottnaryd i lördags.
– Men då kändes inte kastningen bra. Jag hade först inte tänkt vara med i tävlingen och därför kört tung skivstång dagen före. Ändå blev det 61 meter, säger Niklas som övertalades av ledaren Jonas Mellblom att vara med.
Niklas blir Sveriges förste manlige diskuskastare i OS på 24 år. Då i Los Angeles 1984 blev Stefan Fernholm åtta på 63.22.
Niklas tog silver på junior-VM 2000, mästerskapsdebuterade som senior på EM i Göteborg 2006 och var med på VM i Osaka i fjol. I augusti är det dags för den största av tävlingar! OS-kvalet börjar lördagen den 16 augusti kl 04.40 svensk tid.

Ps.

Ytterligare tre friidrottare blev uttagna samtidigt som Niklas: diskuskollegan Anna Söderberg och stavhopparna Alhaji Jeng och Jesper Fritz. I dagsläget är 13 svenska friidrottare klara för OS.

Mer om OS-uttagningen på SOK:s hemsida.

Bröderna Arrhenius i Smålandsmedia