Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Grattis alla nya och gamla mästare

I tisdags (21 juni) vann Spårvägens kvinnor Lag-SM för sjunde gången, varav tredje gången sedan 2017. 16 tjejer ingick i det guldvinnande laget. 

Ett par av dessa mästare, med Moa Hjelmer i spetsen, har vunnit större segrar än Lag-SM, men för tolv i laget var detta det första SM-guldet på seniornivå.

Nya seniormästare

Så välkomna in bland alla svenska seniormästare säger vi till Jonna Claesson, Carmen Cernjul, Ebba Kuylenstierna, Liselotte Hellsten, Katharina Gråman, Vilma Jonsson, Nova Raitis, Annika Jönsson, Sandra Törnros, Emma Sralla, Rebecka Hallerth och Hanna Hilding.

Förhoppningsvis kommer flera av er i framtiden vinna ännu större segrar än Lag-SM men för några av er kommer detta att vara en av höjdpunkterna i era karriärer. Att vara svensk mästare i den olympiska huvudidrotten är något speciellt, något som väldigt få kan sätta upp på sitt CV.

Många avgörande insatser

Noterbart är att samtliga deltagare gjorde avgörande insatser för det slutliga guldet. Hade Spårvägen bara tagit en poäng mindre än de 93 som nu vanns, hade Ullevi gått förbi Spårvägen med samma totalpoäng men med fler förstaplatser.

Det betyder att Jonnas säsongsbästa på 400 meter och förstasträckan i stafetten, Carmens säsongsbästa på 800 m, Ebbas personbästa på 1500 m, Liselottes personbästa på 5000 m, Katharinas sju poäng på korta häcken och andrasträckan i stafetten, Vilmas 66 sekunder på 400 m häck i hennes första tävling på sträckan, Novas tvåpoängare i höjd, Annikas säsongsbästa i stav, Sandras 6,11 i längd och tredjesträckan i stafetten, Emmas 52 meter i diskus, Rebeckas seger på personliga rekordet i slägga, och Hannahs personbästa i spjut, alla var helt avgörande för att Spårvägen skulle vinna Lag-SM.

Även de som vunnit SM tidigare gjorde förstås lika avgörande insatser, Moas två säsongsbästa och en avgörande insats på sista stafettsträckan, Angelica Strandberg som var tre sekunder från pers på hinder, Angelica Ström som gjorde sin bästa tävling på sex år i tresteg och Sara Lennman i kula.

Flera nya person- och årsbästa

I de 18 grenar som ingick i Lag-SM slog Spårvägens kvinnor fem personliga rekord, ytterligare åtta säsongsbästa och övriga fem resultat var även de på goda nivåer strax bakom person- eller säsongsbästa.

Det ligger i linje med vad den svenska förbundskaptenen i fotboll för herrar, Janne Andersson, brukar säga inför stora matcher: ”vi måste upp på personbästa för att vinna”. I fotboll är det inte alltid så enkelt att mäta personbästa för enskilda spelare.

Men i friidrottens Lag-SM är det enkelt. Spårvägen vann Lag-SM för att fler än hälften slog personbästa eller säsongsbästa och de som inte gjorde det var ändå så nära sina personbästa att Spårvägen kunde ta tillräckligt många poäng för att vinna.

Stort grattis alla mästare!