Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Göte Augustsson har gått bort – en av våra största

Göte Augustsson kom till Spårvägen i början av 1950-talet och var verksam som ledare och framför allt tränare i närmare 40 år. Han tränade flera landslagsaktiva i kast på 1970-talet och som ledare var han starkt bidragande till att Spårvägen blev en elitklubb.

Göte Augustsson föddes i Gullaskruv i Småland jobbade som konduktör på Stockholms Spårvägar när han som 22-åring 1953 kom med i dess idrottsförening som då framför allt var en korpförening för företagets anställda. Två år senare tog han över tränarskapet i Spårvägens friidrottssektion som då i princip helt saknade elitaktiva.

Framgångsrik kasttränare
Göte tränade ungdomar, juniorer och seniorer och blev med tiden en av landets främsta tränare i diskus och spjut. På 1970-talet tränade han bland annat Lasse Haglund (diskus), Raimo Pihl (spjut och senare mångkamp), Anders Arrhenius (kula) och Lars Holmbad (diskus) som alla blev svenska mästare och nådde landslaget.

“Man kände en samhörighet”
Göte berättade 2015 om sina tre största minnen från Spårvägen:
1) Spårvägsandan. ”Man har känt en samhörighet. Det var lika roligt att jobba med de som inte var så jätteduktiga som med eliten. Alla blev respekterade för den man var.”
2) Raimo Pihls SM-guld i spjut i Växjö 1970 (81.02). Det var Götes första SM-guld som tränare.
3) ”Att se friidrotten i Spårvägen expandera från en korpklubb till en elitklubb. Ordföranden Bertil Bengtson var jätteviktig under 1970-talet och klubben har sedan fortsatt att expandera.”

En av våra största ledare
Göte har haft flera roller i Spårvägen – revisor, ledamot och ordförande under fem år på 1960-talet – men det var som tränare han gjorde sina största insatser. Med sina ledar- och tränarinsatser under nästan 40 år har han betytt väldigt mycket för Spårvägens resa fram till den elitförening den är idag. Göte Augustsson gick bort den 30 december och blev 92 år.

Jonas Hedman och Anders Johrén

Läs mer om Göte Augustsson på Spårvägens Alliansförenings hemsida