Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Uppställda för fotografering på helt nya BJ Arena i Sandviken. Foto: Kaj Annebrandt

Golf, vattenrutschbana – och löpning

Den 10–13  juli var ett gäng Spårvägen-löpare på träningsläger i Gästrikland. Om hur det gick rapporterar här Lasse Hagström som arrangerade lägret.

Högbo Bruk utanför Sandviken i Gästrikland utgör den svenska stålindustrins vagga. Här utvecklades på 1800-talet de förädlingsmetoder som sedermera gjort Sandvik AB till världsledande inom hårdmetall och specialstålstillverkning. Idag är Högbo ett friluftsparadis där välpreparerade terrängspår och lättsprungna grusvägar slingrar sig fram i naturskönt landskap. Platsen är med andra ord väl vald för att ytterligare förädla Spårvägens talangfulla löpare.
För fjärde gången på sex år, senast 2005, hade undertecknad Lasse Hagström förmånen att arrangera ett sommarläger i min ungdoms träningsmarker. När spårvägssällskapet checkade in på torsdagseftermiddagen var tidigare års vandrarhem utbytt mot fyra nyrenoverade stugor med dubbelrum och hotellstandard.
Nytt för året var också att lägerdagarna gick i golfens tecken. Golfare är som bekant löjligt klädda snobbar, som med fåniga klubbor och små vita bollar envisas med att ockupera de finaste gräsytorna i terrängen. Ni vet de där jämna välklippta 400 metersbanorna som är som gjorda för koordinationslöpning och intervallträning. Tänk alla riktiga idrottare – löpare – som störs i träningen av detta meningslösa sällskapsspel. Min tanke var att infiltrera fienden för att hitta svagheter att utnyttja. Slutmålet måste ju vara att vi löpare tar över landets golfbanor.
Mot den bakgrunden åts alla luncher och middagar i golfrestaurangen som ligger i direkt anslutning till Högbos 27-hålsbana. Vid måltiderna hade vi alltså full uppsikt över fiendens aktiviteter på driving-rangen och vid övningsbanan för puttning.   

Löpare från när och fjärran  
Förutom våra egna aktiva deltog ett antal gästlöpare från Patrik Tjärdals löpargymnasium i Sollentuna: Therese Sjöström – Falun, Petra Kihlberg – Täby, Josefin Berggren – Östhammar, Mattias Karlsson – Åsbro och Kristoffer Fransson från Valbo. Samtliga trivs ypperligt i spårvägsgemenskapen och det skulle inte kännas särskilt förvånande om åtminstone ett par av dem ikläder sig blåvitt tävlingslinne redan nästa säsong. Nämnde Tjärdal tyckte förresten att kost och logi i Högbo var lite för bra – ”ungdomarna kan ju bli bortskämda”.
Efter incheckningen på torsdagseftermiddagen väntade ett distanspass följt av Bamses synnerligen krävande cirkelstyrka. De för en ålderstigen styrelseledamot omöjliga rörelserna utfördes på gräsplanen utanför den 1800-tals herrgård där kocklandslaget har sin permanenta träningscamp.
Efter en mycket efterlängtad middag var det dags för öppet KM i minigolf. Trots den sena timmen och ett lätt duggregn presterades på sina håll mycket goda resultat. I damklassen var de unga systrarna Kihlberg i en klass för sig. Bland killarna kunde till sist herr Marlin Brown – Johan Nordin – vinna efter en hård strid med maratonförvärvet från Kvarnsveden – Johan Olsson.   
Se samtliga resultat i resultatlistan nedan.

I Valters snabba fotspår
Förmiddagspasset på fredagen kördes på Sandvikens nya fina friidrottsstadion – BJ Arena. Idrottsexperten Sune och lokalpressens utsände Kaj Annebrandt fanns förstås på plats och kunde njuta av högkvalitativ intervallträning. Framförallt imponerade intensiteten i övningarna. Daniel Woldu, Tobias Lundgren, Alexander Söderberg, Oskar Landin och Mats Granström höll ett tempo som fick åskådarna att drömma sig tillbaka till Valter Nyströms glansdagar (gästrikaren Valter sprang 1952 10 000 m på 29.23,8 som då var den näst snabbaste tiden i världen).
Noterbart i övrigt var att Marlin Brown rekordsnabbt var back on track efter sin vadoperation tidigare i sommar och att Johan Nordin passade på att cykla Gästrikland runt.

De klassiska klubbmästerskapen
Efter lunch och några timmars vila var det dags för en ytterst prestigefylld tävling igen; det numera klassiska öppna KM:et i vattenrutschbana. De flesta valde att värma upp genom att springa ner till mästerskapsarenan Parkbadet i centrala Sandviken.
Efter baninspektion och glidträning var det dags för start. Som vanligt var det bästa tiden av två åk som räknades. När skummet lagt sig stod Jessica Kihlberg som knapp segrarinna i damklassen. Överraskande tvåa var stilåkaren Katarina Löf-Hagström.
Bland herrarna var Fredrik Hellgren överlägsen. Lite oroväckande är det att de övriga pallplatserna också belades av veteraner. Här måste vi jobba på rekryteringen av unga talanger. Möjligen har Tobias Lundgren de kvaliteter som krävs för att lyckas, dock är hans teknik fortfarande undermålig.
Hellgrens framfart beror möjligen på att han snappade upp lite taktiska tips då han för några år sedan delade rum med den legendariske rutschbaneåkaren Peter Öhman. Men, nämnde Öhmans banrekord tillhör samma kategori som rekorden i friidrottens kastgrenar från 70-talet… (Rykten gör gällande att konstapel Öhman på sin tid var otillåtet insmord i symaskinsolja.) Samtliga resultat finns i resultatlistan.

Vida svingar bakom solglajjorna
Lördag förmiddag ägnades åt långpass. Längst av alla sprang Mats Granström som helt oberörd avverkade en tuff tremilarunda. Bland tjejerna hjälpte nyanlända Carin Bergman till med farthållningen. Anders “Bamse” Fredriksson passade på att göra Högboskogarna osäkra med sin mountainbike.
Efter lunch väntade dagens hemliga aktivitet; proffslektioner i långgolf. Nu skulle vi verkligen få uppleva galenskapen från insidan var det tänkt. Medan halva styrkan övade utslag, gick resten nio hål på en puttningsbana.
Efter en timme med tålmodiga instruktioner från expertisen hade alla fått till åtminstone ett lyckat utslag. Liksom på förmiddagen kom Granström längst även här. Med coola solglasögon och till synes utan ansträngning drev han ut hink efter hink med imponerande längd och precision.
En del hade faktiskt svårt att slita sig från banan. Till exempel Ann-Sofie Landström, som imponerade stort med sin järnfemma. Hade hon inte i likhet med Granström haft en buss att passa, skulle hon nog stå kvar och svinga fortfarande.
Bamse och Fredrik tände också till och visade att övning i alla fall ger en viss säkerhet.    
När det gäller puttningstävlingen var Anja Lindberg förkrossande överlägsen alla sina medtävlare. Hon skulle när som helst kunna utmana de allra bästa i branschen.
Av personliga skäl väljer jag dock att inte redovisa resultatlistan från puttningen.

Det sprack fullständigt
Efter lördagskvällens middagssamling hölls en högtidlig prisutdelningscermoni med årets SM-bronsmedaljör i maraton som uppskattad prisutdelare. Själv var dock Skillingaryds stolthet inte riktigt nöjd eftersom han för första gången i lägersammanhang blev utan KM-tecken. Räkna med nya grenar nästa år…
Söndagspasset var 3-minutersintervaller på grusväg. Trots de senaste dagarnas relativa hårdkörning fanns det tryck kvar i de flesta frånskjut. Här blev det också tydligt vilken enorm hjälp man har av att träna i grupp när det börjar ta emot.
Efter lunch var det dags att ta ner Spårvägsflaggan och säga tack och adjö för den här gången. Det är väl inte helt otänkbart att vi återkommer till Högbo. Men innan dess är det många lopp som ska löpas. Jag önskar alla STORT lycka till!      

Hur gick det då med infiltrationen och ambitionen att ta över golfbanorna?
Det sprack fullständigt! Golfrestaurangens mat var superb. Alla vi kom i kontakt med var trevliga och tillmötesgående. Och det värsta av allt var väl att golf visade sig vara förbaskat roligt. Vi får nog helt enkelt lära oss att leva med varandra, även om det tar emot.

Resultat Spårvägens öppna KM i vattenrutschbana
Kvinnor
1.    Jessica Kihlberg 12.75
2.    Katarina Löf-Hagström 12.82
3.    Petra Kihlberg, Täby, 13.86
4.    Anja Lindberg 14.81
5.    Therese Sjöström, Falun, 15.13
6.    Ann-Sofie Landström 16.59
7.    Lena Örn 16.81

Män
1.   Fredrik Hellgren 11.15
2.   Kent Claesson 11.53
3.   Lasse Hagström 11.66
4.   Tobias Lundgren 11.84
5.   Daniel Wolde 12.12
6.   Mats Granström 12.60
7.   Mattias Karlsson, Åsbro, 12.69
8.   Oskar Landin 12.94
9.   Patrik Tjärdal 14.84
10. Alexander Söderberg 16.13

Pojkar snart 11
1.    Gustaf Löf-Hagström 12.75

Pojkar snart 8
1.    Simon Claesson 13.47

Pojkar snart 5
1.    Samuel Claesson 17.86

Bankontrollant: Jeanette Claesson
Startfunktionär: Anders “Bamse” Fredriksson
Tidtagningsövervakare: Josefin Berggren, Östhammar

Resultat Minigolf, 12 hål
Kvinnor
1.    Jessica Kihlberg – 36
2.    Petra Kihlberg – 42
3.    Marlin Brown – 47
4.    Josefin Berggren – 49
5.    Lena Örn – 53
6.    Anja Lindberg – 60
7.    Therese Sjöström – 64

Män
1.    Johan Nordin – 34
2.    Johan Olsson och Mattias K – 35
4.   Mats Granström – 37
5.    Lasse Hagström – 41
6.    Kent Claesson – 43
7.    Tobias Lundgren och Patrik Tjärdal – 46
9.    Fredrik Hellgren – 47
10.   Daniel Woldu – 53
11.   Alexander Söderberg – 56
12.   Bamse Fredriksson – 57
13.   Oskar Landin – 61

Puttningstävling 9 hål, könsneutral resultatlista
1.    Anja Lindberg – 21
2.    Kent Claesson – 22
3.    Alexander Söderberg och Fredrik Hellgren – 23
5.    Mats Granström, P. Tjärdal, M. Karlsson, K. Fransson Valbo – 24
9.    Josefin Berggren – 27
10.   Bamse Fredriksson – 30
11.   Karin B – 32
12.   Petra Kihlberg och Jessica Kihlberg – 34
14.   Tobias Lundgren – 38
15.   Oskar Landin – 39
16.    Lasse Hagström – 46
17.    Ann-Sofie Landström – 49

Fotnot: Spelarna på placering 16 och 17 råkade ut för kraftiga vindstörningar på hål nr 7, därför speglar resultaten på intet vis deras faktiska kapacitet.