Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Malin Liljestedt vann andra raka segern i Finnkampen. Denna gång på 5000 m. Foto: Deca Text&Bild

Fyra spårvägen-segrar i Finnkampen!

Det blev fyra spårvägen-segrar i Finnkampen som avgjordes i Helsingfors fredag-lördag. Detta genom Thomas Nikitin (400 m häck), Malin Liljestedt (5000 m) och Niklas Arrhenius som vann både kula och diskus. Har Spårvägen någonsin haft fler i den klassiska landskampen?

Niklas Arrhenius visade att formen är riktigt bra och genom att på lördagen överlägset vinna kula på 19.48. Han hade ytterligare en stöt över de nitton och vann med i det närmaste metern före Jimmy Nordin. Poängmässigt blev det 15-7 för Sverige. På lördagen hade han två kast över 60 meter i diskus och båda hade räckt till seger. Vinnarkastet mätte 62.26 och med det var han nästan tre meter före 70 m-mannen Frantz Kruger. Niklas blev nu en av väldigt få som lyckats vinna dubbeln-kula diskus i Finnkampen.
Niklas har vunnit diskus i Finnkampen en gång tidigare. Det var 2006.

Andra raka för Malin
Malin Liljestedt var förra helgen SM-tvåa på 5000 m och följde upp det på bästa sätt genom att vinna distansen på Helsingfors Olympiastadion. Hon drog en stor del av loppet och avlöstes bara lite av Anna von Schenck och spurtade till seger med en knapp sekund på 16:43.38. Och det behövdes en bra avslutning eftersom det blev finskt på andra plats.
Malin tog nu sin andra raka seger i Finnkampen efter den överraskande vinsten på 10 000 m i Göteborg förra året.

Tomek säkerheten själv
På 400 m häck stämde det bra för Thomas Nikitin första halvan av loppet. På upploppet fick han trippa till två av häckarna men tack vare sin löpstyrka kunde han hålla finländaren Jussi Heikkilä bakom sig och vinna med 0.18 på 51.55. Just över det personliga årsbästat.
Moa Hjelmer sprang 200 m och bidrog till den svenska trippelsegern genom att bli tvåa på 23.99 – bar 0.01 bakom Elin Backman. I längd fick Erica Jarder det inte att stämma helt men ökade i sista omgången till 5.97 och slutade trea. Carolina Klüt vann på 6.34.

Anna delad trea
Anna Alexson skulle från början ha hoppat tresteg men det blev till slut höjd. Där tog hon 1.77 i andra försöket vilket resulterade i en delad tredjeplats med Victoria Dronsfield.
På 3000 m hinder gjorde Lena Örn ett bra lopp i klungan och sprang i mål som fyra på 10:21.03 vilket var nästan 20 sekunder snabbare än i SM-loppet helgen före då hon var först i mål men diskvalificerades för att ha sprungit bredvid första vattengraven. Finskan Sandra Eriksson vann på 9:55.37 och Lena blev bäst av de två svenskor som ställde upp.
Erik Thorstensson var nia på SM men fick ändå chansen i Finnkampen. Han tackade för förtroende genom att för andra gången i livet klara fem meter (5.00) och blev näst bäste svensk.