Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Hälles Meraf Bahta drar tätklungan på 4 km före Ullevis Charlotta Fougberg, Malin Liljestedt och slutliga vinnaren Charlotte Schönbeck från Lidingö. Foto: Deca Text&Bild

Fem SM-medaljer första terräng-SM-dagen

Ett guld, två silver och två brons blev Spårvägens facit första dagen av terräng-SM i Uppsala. Guldet kom damseniorernas lagtävling på korta banan genom Malin Liljestedt, Lena Örn och Sara Sjökvist.

Det var sol, 16 grader och riktigt bra förhållanden när terräng-SM inleddes i centrala Uppsala på lördagen. Den kuperade banan gick runt Uppsala Slott och bestod av en kilometerlång utförslöpa på grusväg följd av en ordentlig klättring på 400 m uppför Slottsbacken där höjdskillnaden var hela 25 meter på bara 400 m löpning.
På kvinnliga korta banan var Malin Liljestedt med i tätklungan från start och när tjejerna kom ner på det platta partiet 400 m från mål låg hon tvåa i rygg på Hässelbys Louise Wiker. Men Malin gick om samtidigt som Lidingös Charlotte Schönbeck kom bakifrån och passerade båda till en två sekunder stor seger på 13:44.
Silver till Malin och brons till Louise. Malin har tagit för vana att ta medalj på alla SM och nu kom den första i terräng.
– Kul att det gick så bra efter allt strul med sjukdom och skadekänning under vintern! säger Malin.
Bakom hennes slutade Lena Örn sexa och Sara Sjökvist tia vilket innebar en överlägsen seger i lagtävlingen – 1:25 före Sävedalen.
Guldet var Spårvägens sjätte i dessa sammanhang och det första sedan Öland 2005 då Flo Jonsson, Annika Gerner och Anja Lindberg vann. Lilian Magnusson, som bor i Uppsala, skulle varit med men blev sjuk. Hon har varit borta från tävlingsbanan men är tävlingsklar och siktar närmast på Stockholm Marathon.

Lagbrons för herrarna
På manliga 4 km saknades guldlaget från 2009 och 2010 – Olle Walleräng, Henrik Skoog och Fredrik Uhrbom – men det blev medalj ändå tack vara den nya unga generationen! Bäst lyckades Oskar Landin som slutade tia på 12:17 med Karim Mohammadi 21:a och Marcus Gustafsson 23:a. Det räckte till lagbrons – 27 sekunder bakom IFK Umeå och 11 sekunder före Hässelby lag 2.
Även Spåret hade två lag och andralaget blev sjua tack vare Johan Svensson, Daniel Norberg och Henrik Jakobsson.

Brons för Alexander
I Borås förra året slutade Alexander Holmblad fyra i P16 och förbättrade nu den placeringen ett snäpp. Han låg med bra från start och höll hela vägen. Med 13:00 var han bara sju sekunder från silvret och hade 16 sekunders marginal bakåt.
Det blev även ett silver denna dag genom Ann Björklund i K40 4 km.
Resultatlistan.
Lördagens Spårvägen-bilder.