Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Ett sekel har passerat – idag fyller vi 100 år!

Idag är det precis 100 år sedan Spårvägens Gymnastik- och Idrottsförening bildades. I jubileumet ingår inomhusgalan Spåret 100 4 februari, jubileumsboken och ikväll stor fest med över trehundra personer på Münchenbryggeriet!

Spårvägens Gymnastik- och Idrottsförening bildades 1919 och även om föreningen 1991 juridiskt delades upp i ett antal specialidrottsföreningar, så är alla spårvägsföreningar, som Spårvägen friidrott, Spårvägen simning, Spårvägen brottning med flera med i samma övergripande allians, Spårvägen. Spårvägen har idag elitverksamhet i många olika idrotter, som brottning, bordtennis, simning, tyngdlyftning, badminton och cykel, men det är bara Spårvägens friidrott som har varit med alla år sedan starten 1919.

Ledarna betyder mycket
Från början var Spårvägen en korpförening för de anställda inom företaget Stockholm Spårvägar, föregångaren till Storstockholms Lokaltrafik. I slutet av 1960-talet förvandlades klubben till en elitförening, mycket tack vare en bingoverksamhet som gav de ekonomiska förutsättningarna. Spårvägen friidrott tog nästa stora steg när Spårvägen och Hässelby 1979 startade Stockholm Marathon. Genom Stockholm Marathon och alla dess efterföljare har Spårvägen, och Hässelby, kunnat etableras som landets ledande friidrottsklubbar.

Många viktiga ledare
Genom åren har många, många gjort stora insatser för Spårvägen friidrott. Vi kan inte nämna alla här, men det finns ändå några personer som gjort insatser som varit helt avgörande för Spårvägens och Spårvägen friidrotts överlevnad. Det gäller Göte Augustsson och Jan-Erik Nordström som båda i högsta grad var avgörande när Spårvägen gick från en korpförening till elitförening i slutet av 1960-talet. Hade den förvandlingen inte gjorts hade Spårvägen inte överlevt som idrottsförening. Det gäller även Peter Melin som var den viktigaste när Spårvägen friidrott etablerades som elitförening på 1970-talet och det var Peter Melin som var avgörande för att Spårvägen, tillsammans med Hässelby, startade Stockholm Marathon 1979. Utan Peters insatser är det tveksamt om Spårvägen friidrott hade funnits idag.

Första SM-guldet 1930
Spårvägen vann sitt första SM-guld 1930, lagtitel i terränglöpning, och Spårvägen friidrott har genom året tagit hela 354 SM-guld. Det enaste vann Irene Ekelund på 60 meter på inomhus-SM i Norrköping i lördags.

Sveriges mest framgångsrika förening
Allt som allt har Spårvägen, i alla idrotter, vunnit 777 SM-guld. Ingen annan idrottsförening är ens i närheten av det. Närmast kommer Örgryte IS som har någonstans kring 640. Så om vi med Sveriges mest framgångsrika idrottsförening menar framgångsrik i Svenska mästerskap (och kan det finnas någon bättre definition av framgångsrik idrottsförening i Sverige än att vinna SM-guld?), ja, då är Spårvägen Sveriges mest framgångsrika idrottsförening!

Fredag kväll 22 februari håller Spårvägen stor jubileumsfest på Münchenbryggeriet. Festen är endast öppen för inbjudna och anmälda gäster.
För den som vill veta mer om Spårvägen Friidrotts historia rekommenderar vi 100-årsboken som blev klar i slutet på januari och finns att beställa här på hemsidan.
I Dagens Nyheter finns i dag en helsida om jubilaren i Kulturdelen med rubriken “På rätt spår i hundra år”.

Grattis alla spårvägare!