Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Med personliga utomhusrekordet 6.70 tog sig Erica Jarder till sin andra raka VM-final och blev där tolva. Foto: Ryno Quantz

Erica åter i VM-final

Erica Jarder och Daniel Ståhl kom med i VM-truppen till Peking som två av de sista vilket innebar förberedelser som inte var helt optimala. Trots det gjorde Erica karriärens näst bästa resultat och tog sig till final i längd, precis som i Moskva-VM 2013 alltså!

I kvalet i Fågelboet torsdagen den 27 augusti slog Erika till med fantastiska 6.70 direkt i första hoppet med 6-7 cm kvar på plankan. Detta i vindstilla. Det var utomhuspers med en cm, lika lite från totalperset som var bronsresultatet på IEM i Göteborg 2013 och till den formella kvalgränsen fattades bara fem cm. Hon trampade över i andra hoppet, som var kortare än det första, och avslutade med 6.53. Men det blev final eftersom Erica gick till final som tionde tjej. 6.68 kom att bli vad som krävdes så det var hög nivå på kvalet. Till final tog sig också den andra svenskan, Ullevis Khaddi Sagnia, tack vare 6.71 i sista omgången.

Knappa övertramp kring sex-och-en-halv
I finalen dagen efter stämde det inte för Erica som inledde med två övertramp. Det första var med bara 1.2 cm enligt den optiska mätningen i ett hopp som var kring 6.50. Hårfint tramp även i andra (1.8 cm) som också var kring 6.50. Sedan blev det 6.48 i sista och en slutlig tolfteplats. Det kan jämföras med tiondeplatsen i Moskva två år tidigare på 6.47 efter att ha hoppat 6.57 i kvalet. Så hoppmässigt, om än inte placeringsmässigt, var hon bättre nu.
Khaddi Sagnia tangerade sitt personliga rekord och blev sjua, bara centimetern från sjätteplatsen.
Erica har med tanke på hur säsongen sett ut all anledning att vara nöjd med sin insats i Moskva. Att sätta pers när det verkligen gäller är stort och att åter nå final likaså! Tolva i världen är ju fantastiskt bra!
Resultaten