Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Andra raka mästerskapsmedaljen för Daniel Ståhl. I fjol på VM var han två centimeter från guld och nu fattades 23 centimeter. Foto: Deca Text&Bild

EM-silver för Daniel Ståhl

Diskusfinalen på EM i Berlin blev riktigt spännande där Daniel Ståhl ledde på 68.23 när tre kast återstod, men det blev silver.

EM-finalen i diskus blev ett drama som hade det mesta man kan önska sig – utom det perfekta slutet. Daniel tog ledningen med 68.23 i fjärde men i sista omgången skickade världsmästaren Andrius Gudzius iväg skivan 23 centimeter längre. Daniel hade chans att svara men trampade över. Därmed blev det silver – hans andra raka efter samma valör i London-VM för ett år sedan. Dessutom blev det en fjärdeplats för Simon Pettersson – bara 59 centimeter från brons.
Men det började inte bra för Daniel som drog första kastet i högra burgaveln. Men i andra fick iväg 68.02. Åtminstone kom det upp i resultatsystemet. Några minuter senare kom en repris som visade att han förmodligen var över framkanten på ringen så resultatet ströks och Daniel stod där med två kryss istället.
Han behövde göra 62 meter i tredje för att säkra de tre sista kasten och kastade till synes lekande lätt 64.20 och gick upp som tvåa. Därefter 68.23 i femte följt av två kryss.

Kalle 16 hundradelar från final
Kalle Berglund sprang i andra heatet och där gick det snabbare med 62.3 på 400 och 2:01.5 på 800 m för Kalle som efter två varv lyckades undvika fall där tre man gick i backen, bland annat favoriten Filip Ingebrigtsen. Ut på sista varvet tog Kalle spets och ledde via 3:00.6 på 1200 m till drygt 200 kvar. Men han kunde inte stå emot de andra på upploppet och blev sexa i mål på 3:41.25. Polens Lewandowski vann heatet på 3:40.74.
Till slut fattades det bara 16 hundradelar för en finalplats.– Det är små marginaler och jag är såklart besviken över att missa finalen. Det var en hel del stök, jag blev spiktrampad och fick hoppa över en kille efter 800 m. Då försökte Filip Ingebrigtsen komma förbi på insidan, jag tappade all rytm och höll på att ramla själv.– Heatet gick lite snabbare än jag trodde. Jag prang helt okej, vet inte om det var ett felbeslut att gå upp i täten med 500 meter kvar.

Såååå nära för Ásdís
Vår spjutkasterska Ásdís Hjalmsdóttir låg länge bland de tolv bästa i sammandraget i spjutkvalet tack vare 58.64 i första kvalgruppen. Men det blev till slut en trettondeplats, bara 65 centimeter från en finalplats.

Bra debut av Dennis
I 100 m-försöken sprang Dennis Leal i mål som fyra på 10.51 i sitt heat och till slut fattades tolv hundradelar för avancemang. Med det var han snabbast av de tre svenskarna i vad som var en helt okej debut för en kille som bara tränat friidrott i 2.5 år.

Tufft för Elin i häckförsöken
Elin Westerlund gjorde sitt andra EM utomhus men fick inte till den fullträff som krävts för att nå semifinal. Trots en till synes rent lopp nådde hon målet på 13.42 och var två tiondelar från avancemang.
Mikaela Larsson, Cecilia Norrbom och Moa Hjelmer tävlar senare i EM.
Resultat