Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Arrangörerna av Diamond League-galorna samlade i Monaco på måndagen. Stående längst t h vår föreningsordförande Jan Kowalski och trea från höger i nedre raden DN Galans Meeting Director Rajne Söderberg. Foto: Getty Images

DN Galan till Diamond League

På måndagen släppte IAAF nyheten att ÅF Golden League från och med 2010 ersätts av IAAF Diamond League – en ny struktur för de ledande friidrottstävlingarna. Och DN Galan kommer att vara en av dem!

ÅF Golden League består idag av sex tävlingar medan nya Diamond League idag har tolv tävlingar klara på papperet. Av allt att döma kommer det också att bli ytterligare tre när allt är klart. Alla GL-tävlingar ligger i Europa men med denna utvidgning kommer även Mellanöstern, Asien och USA att ha tävlingar med.
Vår föreningsordförande Jan Kowalski är också ordförande i Stadionklubbarna som arrangerar DN Galan och var tillsammans med Meeting Director Rajne Söderberg på IAAF:s högkvarter i Monaco på måndagen. Det var intensiva och bra förhandlingar, berättar Jan.
– Diskussionerna handlade också om huruvida de nuvarande GL-arrangörerna Rom och Berlin ska få DL-status. De har inte skött sina åtaganden på ett bra sätt, säger Jan.
Att DN Galan nu kommer med i den högsta gruppen av galor betyder mycket.
– Det är ett erkännande för DN Galan eftersom det bara är de bästa arrangörerna som får vara med. Men framför allt får vi se alla världsstjärnor i Stockholm, säger Jan.
Detta är också positivt för Stockholms Stadion där det diskuteras om friidrottsbanorna ska tas bort.
– Det blir mer tyngd för friidrotten på Stadion. Men jag tycker att det här är ett steg i rätt riktning och ett förslag som får politikerna att skrota andra förslag än att fortsätta med både friidrott och fotboll på Stadion, säger Jan.

16+16 grenar i DL
Totalt kommer Diamond League att innehålla 32 grenar – 16 för män och 16 för kvinnor. Ena året kommer Stadion att arrangera åtta grenar för män och åtta för kvinnor, året efter växlar man så att hela grenprogrammet hinns med på två tävlingar inom ett år.
– Mycket talar för att vi kör ena halvan av grenprogrammet och Bislett i Oslo den andra samma år. De stora stjärnorna kommer att handlas upp centralt vilket innebär att de förbinder sig att komma till galorna. De sena återbuden från stora affischnamn kommer därmed att minska, säger Jan.
DN Galan har varit en tävling av högsta världsklass i över 40 år och med denna uppgradering så kan vi njuta av friidrott på högsta nivå även i framtiden!
Läs mer om Diamond League på IAAF:s hemsida.