Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Ordförande Jan Kowalski på plats i Doha i samband med den allra första Diamond League-galan den 14 maj. Här tillsammans med Doha-galans Meeting Director Abdullah Al-Zaini.

Diamond League har startat!

Den 14 maj var det i Doha, Qatar, premiär för Diamond League och på plats var vår ordförande Jan Kowalski som också är Chairman i Stadionklubbarna som arrangerar DN Galan. De 14 galaarrangörerna, av vilka DN Galan är en, hade möte där Jan och DN Galans Meeting Director Rajne Söderberg var med. Här skriver Jan om hur Diamond League fungerar och om att det finns goda möjligheter för spårvägare att jobba med en av världens främsta friidrottsgalor.

Startskottet för Diamond League har gått! Denna nya världsomspännande tävlingsserie för den absoluta världstoppen i friidrott är unik eftersom det är ett globalt samarbetet där alla friidrottens grenar är representerade. Några av världens främsta friidrottare är också officiella ambassadörer för Diamond League för att marknadsföra vår sport ute i världen.
Tävlingsserien har tagit vid efter den tidigare Golden League som hade sex tävlingar i lika många städer med ett begränsat antal grenar där alla tävlade om en pott på 1 miljon USD. Nu har man tänkt om. Diamond League är en tävlingsserie där alla grenar är representerade (förutom slägga som av säkerhetsskäl har en egen tävlingsserie) vilket innebär 16 grenar för varje kön, totalt 32 grenar. Det är en sammanlagd prissumma som är 25–30 procent högre än vad det var i Golden League. Varje gren har sitt Diamond Race där vinnaren kan titulera sig världsetta och priset är en diamant värd 50 000–80 000 USD.
Serien marknadsförs hårt framförallt med hjälp av de 14 ambassadörerna (www.diamondleague.com). Dessa utgörs av sju löpare och sju friidrottare hopp/kast. Sammanlagt utgörs Diamond League av 14 tävlingar i 14 städer där två går i Asien (Doha och Shanghai) samt två i USA (New York och Eugene) medan övriga finns i Europa.

DN Galan – en del av Diamond League
Den glada nyheten med Diamond League är att DN Galan är med och därmed också Spårvägen som medlem i Stadionklubbarna. Vi kan nu titulera oss som en av världens bästa arenaarrangörer, inte bara marathon-arrangör! Organisationen Diamond League drivs som ett aktiebolag och består av ett General Assembly där alla galor är representerade. Aktiebolaget har en styrelse där IAAF har tre delegater och tävlingsarrangörerna lika många. En av dessa är Rajne Söderberg, som är tävlingsledare DN Galan, och vars son Theo (som springer häck) är nybliven spårvägare.
I och med att DN Galan är med i denna serie garanteras vi att i en cykel på två år få se de allra främsta i varje gren. Grenprogrammet är utformat så att man växelvis kör hälften av grenarna ena året för att andra året byta och köra det andra halvan av grenprogrammet. Vi kanske inte får se lika många av de allra främsta superstjärnorna varje år men å andra sidan är vi garanterade yppersta världselit varje år. Programmet för sommarens DN Galan avslöjar att vi får se åtminstone sex av friidrottens nio hetaste stjärnor.

127 olika grenkonstellationer
Man kan tycka att det skulle kunna vara svårt att sätta ihop ett grenprogram som skall passa och dessutom finna datum för 14 tävlingar, och det var det! Inte mindre än 127 versioner av grenprogram och tävlingsdatum togs fram innan hela programmet för premiärsäsongen av Diamond League kunde spikas!
För vår olympiska huvudidrott är detta en stor satsning, inte minst för de mindre exklusive grenarna. Diskus har till exempel aldrig varit i närheten av de prispengar som nu gäller. Nu får vinnaren i varje gren 10 000 USD och i fallande ordning 6000, 4000, 3000, 2500, 2000, 1500, 1000 USD för platserna 1-8. Detta alltså i varje tävling! Kanske får vi se Niklas och/eller Leif Arrhenius i någon av tävlingarna i framtiden?

Stor teknisk satsning
Massmedialt och teknisk görs en stor satsning. Omega är bland annat sponsor för mätning och tidtagning och varje tävling kommer att ha ”live start lists” och ”live results” vilket även kommer att finnas på http://diamondleague.com/StartlistResult. Det är ett samarbete mellan DL och statistiksajten All-Athletics.com.
Intresset är enormt stort för den Diamond League. Efter att vår sport har haft ett dalande intresse från de internationella tv-bolagen har införsäljningen av den nya serien gått lysande. I år har vi tv-täckning i hela Europa förutom de baltiska länderna samt Ukraina och Albanien. I USA kommer galorna att visas på NBC och i Afrika kommer de att finnas tillgängliga i stort sett alla länder. Med utbredningen av två arrangörer i Asien blir det tv-sändningar även där.
Intresset från svensk tv är också stort och SVT och TV4 sänder växelvis varannan gala. I Doha var SVT på plats med ett team på cirka 20 personer! DN Galan kommer att sändas av SVT som varit en mycket bra partner för DN Galan.
Vill du vara med och jobba med DN Galan så finns det goda möjligheter! Det finns alltid behov av duktiga medarbetare! Kontakta Teresa Nikitin på kansliet så slussar hon dig vidare: info@sparvagenfriidrott.se eller 0708-47 90 50.