Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Den nya galaserien presenteras!

Som en av tolv medlemsföreningar i Stadionklubbarna kan Spårvägen konstatera att hemsidan för Diamond League – som DN Galan är en del av – öppnas idag! DN Galan är en av fjorton galor på högsta nivån 2010 och bland DL-grenarna på DN Galan den 6 augusti nästa år märks manligt tresteg och kvinnliga 100 m häck där vi hoppas få se Christian Olsson respektive Susanna Kallur.

– Det är en ära för DN Galan att få vara med i Diamond League! Det är ett bevis på att vi är en av friidrottsvärldens absolut bästa arrangörer, säger Jan Kowalski som är ordförande både i Stadionklubbarna och Spårvägen.
Den internationella friidrottens största stjärnor visade upp sig under lördagskvällen på Fairmont Hotell i Monaco för att visa sitt stöd för IAAF Diamond League tillsammans med arrangörerna av den nya globala friidrottstour som hade äran att presentera de aktiva som ambassadörer och deltagare för år 2010.
IAAF Diamond League-ambassadörer är Kenenisa Bekele, Usain Bolt, Tyson Gay, Steven Hooker (ej i Monaco), Jelena Isinbajeva, Asafa Powell, Sanya Richards, Andreas Thorkildsen och Blanka Vlasic.
Presentationen av den starka uppställning av friidrottens toppnamn genomfördes samtidigt som webbplatsen för IAAF Diamond League – www.diamondleague.com – lanserades under en högklassig ceremoni och middag kl 20.30 lördagen den 21 November i Salle d’Or på the Fairmont Hotel.

14 galor över hela världen
IAAF Diamond League består av 14 tävlingar i Asien, Europa, Mellanöstern och USA och kommer att innehålla 32 friidrottsgrenar som noggrant har fördelats mellan tävlingarna. I varje gren kommer det att genomföras ett ”IAAF Diamond Race” där det kommer att ske en poängberäkning över hela säsongen. Vinnarna av Diamond Race får en trofé som innehåller en 4 karats diamant, men ännu viktigare är att den aktive förtjänstfullt kan titulera sig som världsetta efter att ha uppvisat en genomgående hög resultatnivå.
Med början 2010 kommer IAAF Diamond League att ge fler aktiva chansen att ta del av mer prispengar än tidigare med ett totalt belopp av 6,63 miljoner dollar. IAAF Diamond League kommer att diskutera centrala kontrakt med åtminstone de två bästa i varje gren för att säkerställa rafflande regelbundna dueller mellan världens främsta utövare. IAAF Diamond League-säsongen varar från mitten av maj till slutet av augusti.

Bolt, Gay och Powell
IAAF Diamond League är speciellt glada att sprinterlöparna Usain Bolt, Tyson Gay och Asafa Powell har åtagit sig att tävla i serien. Varje tävling kommer att få se åtminstone en av världens tre snabbaste män på plats, några tävlingar kommer få se två av dessa och ett fåtal lyckliga galor kommer ha de tre snabbaste männen i samma tävling.

Diamond Race-grenarna för DN Galan den 6 augusti 2010 är:
Män: 100 m, 800 m, 5000 m, 400m häck, tresteg, kula och spjut.
Kvinnor: 200 m, 400 m, 1500 m, 3000 m hinder, 100 m häck, höjd, stav och längd.
Dessutom utanför Diamond Race: 400 m män, 3000 m hinder män och kula kvinnor.
www.diamondleague.com
www.dngalan.com

Samtliga 14 Diamond League-galor 2010
Doha (Qatar) – fre 14 maj
Shanghai (Kina) – sön 23 maj
Oslo (Norge) – fre 4 juni
Rom (Italien) – tors 10 juni
New York (USA) – lör 12 juni
Eugene (USA) – lör 3 juli
Lausanne (Schweiz) – tors 8 juli
Gateshead (Storbritannien) – lör 10 juli
Paris (Frankrike) – fre 16 juli
Monaco (Monaco) – tors 22 juli
Stockholm – fre 6 augusti
London (Storbritannien) – fre 13 och lör 14 augusti
Zürich (Schweiz) – tors 19 augusti (final 1)
Bryssel (Belgien) – fre 27 augusti (final 2)