Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Starten har just gått får Milspåret 2008. Foto: Jonas Hedman

Deltagarrekord i Milspåret!

Det var sol och nio grader varmt när den andra upplagan av Milspåret genomfördes vid Sjöhistoriska muséet i Stockholm på tisdagskvällen. 702 löpare sprang de två varven runt Djurgårdsbrunnsviken vilket innebar att startfältet var 70 procent större än 2007. En av deltagarna var före detta höjdhopperskan Kajsa Bergqvist som på lätta steg tog sig i mål på 48:40. Allra snabbast var Spårvägens Mats Granström på banrekordet 31:47.

Det regnade på eftermiddagen men sedan sprack det upp och när det var dags för gemensam uppvärmning på gräset vid Sjöhistoriska muséet så sken solen! Stockholms Studenters IF ledde uppvärmningen och det var en härlig syn att se hundratals löpare i alla dess färger röra sig med solen och Djurgårdsbrunnsviken i bakgrunden!
Solen sken hela loppet och när de första löparna närmade sig mål så hade vinden mojnat och det blev riktigt skönt, trots att det bara var nio grader.

Ny Spårvägen-seger

Spårvägens Mats Granström tog omgående täten och fick bara sällskap av Hässelbys Rubin McRae. Han släppte efter fyra kilometer och resterande del av loppet solosprang Mats. Han varvade efter 5 km på 15:40 och kom i mål på 31:47. Med det var han 40 sekunder före tvåan Rubin.
– Det kändes bra idag! Vinden tänkte jag aldrig på. Jag har haft problem med knä och mage sedan februari men har kunnat träna i 5–6 veckor. Nu ska jag utvärdera den här tävlingen så får vi se när jag tävlar härnäst, sa Mats som blev svensk mästare på 10 000 m bana för två år sedan.
– Jag är glad över segern men mest nöjd är jag att knäet inte smärtade nämnvärt.
Förstaplatsen innebar Spårvägen-seger för andra året i rad. 2007 vann Fredrik Uhrbom på 32:26 men han blev nu av med banrekordet till Mats.

Tävlingscomeback av Kajsa

I damklassen var norska orienteraren Ingunn Weltzien snabbast med 35:43, även det banrekord. Hon var knappt två minuter före Huddinges Kajsa Berg i mål.
Förra året vann Malin Ewerlöf Krepp damklassen och hon var anmäld även nu. Men en lättare förkylning gjorde att hon valde att avstå start för att inte riskera något inför Stockholm Marathon den 31 maj.
Malin anmälde istället sin kompis Kajsa Bergqvist som under namnet Margareta Bergqvist (Kajsas andranamn) genomförde loppet i keps och solglasögon. Få, om ens någon, kände igen inomhusvärldsrekordhållerskan i höjd som till synes oberörd sprang in under målskynket på personliga rekordet 48:40. Direkt efter målgången kom kommentaren:
– Yes, under 50!, sa Kajsa som blev 30:e i motionsklassen. Tävlingsmänniskan Kajsa Bergqvist var inte bara ute och joggade denna kväll. Hon tävlade mot sig själv och klarade målsättningen 50 minuter!

Student-SM för andra året

Milspåret arrangeras av Spårvägens FK och Stockholms Studenters IF. Och precis som 2007 så fungerade loppet som Student-SM.
– 80 studenter var anmälda på herrsidan och 60 på damsidan. Det är en ordentlig ökning jämfört med i fjol, sa tävlingsledaren Kent Claesson.
Snabbast av alla i studentklassen var Thomas Pechhacker med 32:40 (trea totalt). Bästa studenttjej var Helene Malmkvist från FK Studenterna på 38:45.
Totalt tog sig 69 löpare under 40 minuter – 63 män och 6 kvinnor. Nytt för i år var nummerlappschip. De mikroskopiskt små tidtagningschipen var nu fastsatta i nummerlappen på ett smidigt sätt. Sportident skötte den delen bra.
Redan efter bara två lopp känns det som att Milspåret har etablerat sig vilket tusen anmälda löpare också indikerar. Och vem vill inte ta chansen att springa två varv runt den sköna Djurgårdsbrunnsviken!
På Milspårets egen hemsida finns alla resultaten.

I bildarkivet finns 103 bilder från Milspåret 2008.