Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Det har blivit många kastpass tillsammans i Tipshallen i Växjö för Daniel och Vésteinn. I måndags genomfördes det sista tillsammans.

Daniel och Vésteinn – sista kapitlet

Den 27 februari 2023 genomförde Vésteinn Hafsteinsson och Daniel Ståhl sitt sista träningspass tillsammans. Platsen var förstås Tipshallen i Växjö och som så många gånger förr skickade Daniel iväg diskusen runt 70 meterslinjen, allt medan Vésteinn påpekade små tekniska detaljer att förbättra.

Skillnaden var bara att det nu gjordes det för allra sista gången. Den osannolika framgångssaga som paret haft tillsammans är över. Vésteinn flyttar hem till Island och blir elitidrottsansvarig. Daniel bygger sin nya träningsbas Malmö.

“Det känns helt rätt”
På den klassiska frågan om hur det känns svarar Vésteinn:
– Jättebra! Vi har nått de mål vi satte upp. Därför känns det helt rätt, främst för mig och min fru Anna. Jag lovade henne för snart 15 år sedan att jag skulle sluta coacha diskuskastare efter framgångarna med Gerd Kanter. Sedan kom Daniel och ”störde” våra planer. Jag kunde bara inte släppa en sådan talang. Så det är hans ”fel” att jag slutar minst tio år för sent.

“Den galnaste spelevinken”
Även om talangen var uppenbar så var det få som vågade tro på Vésteinn när han 2011 förkunnade att Daniel hade förutsättningar att bli bäst i världen. Det enda som behövdes var egentligen att göra precis som coachen sade. Tänk så rätt han hade. Vésteinn blir sedan nästan rörd när han beskriver relationen till sin adept.
– Jag blir varm om hjärtat när jag tänker på honom. Daniel är kanske den snällaste och mest ödmjuka av alla de 57 aktiva som jag tränat. Samtidigt har han varit den galnaste spelevinken, men på ett positivt sätt. Han har utvecklat mig mycket som coach. Jag har fått lära mig att man ibland måste gå krokiga vägar för att komma framåt.

“Han kommer fortsätta att kasta långt”
Den nu före detta coachen är övertygad om att Daniel kommer att kasta långt de närmaste åren också. Nu när han inte längre har något att bevisa kan han kasta utan press. Vésteinn försäkrar nästan att karriärens längsta mästerskapskast ännu inte är gjorda.
Innan han lämnar Sverige för vulkanön ute i Atlanten vill Meastro Hafsteinsson rikta ett varmt tack till Spårvägen i allmänhet, samt till familjen Ståhl och Åke Ruus i synnerhet.
– Den resa jag har fått vara med om som diskuscoach överträffar alla drömmar och förväntningar. Vi har gjort det här tillsammans och jag har hela tiden haft ett fantastiskt fint stöd från Spårvägen och människorna där. Det kommer jag för alltid att bära med mig.

“Tack, Spårvägen!”
– Efter 4200 dagar, 600 veckor, 138 månader eller sammanlagt elva och ett halvt år. Runt 3450 träningsdagar, uppåt 4900 pass, och kanske 9000 timmar. Ja, och vi får inte glömma runt 275 tävlingar. VM-guld och OS-guld. Vår sista dag tillsammans idag jag och Daniel. Tack för all uppbackning och stöd i alla år, avslutar Vésteinn.

Fortfarande svårt att förstå
Från Spårvägens sida kan vi bara allra ödmjukast konstatera att utopin blivit verklighet. Det är fortfarande svårt att fatta att vi faktiskt har en egen aktiv, Daniel Ståhl, som vunnit både OS-guld och VM-guld. Men, han hade inte kunnat göra det utan vägledning från världens bästa kasttränare.

Lycka till med dina framtida uppdrag Vésteinn. Spårvägen är dig evigt tacksam!

Lasse Hagström