Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Bästa manliga klubb på Friidrotts-SM – seger i Standaret

Friidrotts-SM i Söderhamn avslutades med dunder och brak, åska och regn men det blev en riktigt bra söndag eftersom killarna vann manliga standaret. Detta efter att tredje dagen tagit ett guld (Emil Danielsson, 5000 m), tre silver i form av David Thid (400 häck), Jesper Arbinge (kula) och Ivar Moisander (slägga) samt ett brons genom premiärmedaljören Oliver Löfqvist (5000 m). Silver tog även Sara Lennman i kula så att dagens medaljfacit blev sex medaljer.

Efter silver på 1500 m på lördagen var Emil Danielsson överlägsen på 5000 m och vann med hela 17 sekunder på nya mästerskapsrekordet 13:30.13 efter solokörning sista 2800 meterna. Riktigt imponerande och det var onekligen speciellt när han fick ta emot guldmedaljen av pappa Jonny som var prisutdelare och som nu fick se sitt 36 år gamla SM-rekord byta ägare. Men det stannar ju inom familjen!

400:e SM-guldet
Emils guld innebar att en milstolpe passerades eftersom det var Spårvägens 400:e SM-titel. Detta även inne-SM inräknat. Onekligen speciellt och få friidrottsföreningar har fler.

Första SM-medaljen för Oliver …
Bakom Emil och “Reza” gjorde Oliver Löfqvist ett riktigt bra lopp där han länge sprang helt ensam men ändå höll farten bra in till 14:00.69. Det innebar brons med hela 22 sekunders marginal och karriärens första individuella SM-medalj.

… och för David Thid
Det blev så när guld på 400 m häck där David Thid efter en härlig forcering sista 150 meterna rusade i mål som tvåa på nya klubbrekordet 50.45. Det fattades bara 15 hundradelar till guldet.

Jesper är tillbaka
Han har inte tävlat mycket i år men Jesper Arbinge är bäst när det gäller och tog nu silver på årsbästat 18.92 bakom MAI:s Wictor Petersson. Det höll på att bli två Spårvägen-medaljer men fattades till slut 22 centimeter sedan Niklas Arrhenius slutat fyra på 16.91.
Silver nådde även Ivar Moisander som med 63.72 var 1,5 meter före Västerås Alfons Haals. Och även för Ivar var det första SM-medaljen. Åt storfavoriten Ragnar Carlssons 71.08 fanns inget att göra denna gång.

Tredje raka för Sara
Silver tog även Sara Lennman i kula tack vare 17.55 – hennes tredje raka silver utomhus – efter det oväntade guldet inomhus i vintras då hon besegrade Fanny Roos.
Bland övriga placeringar noterar vi bland annat fjärdeplats i diskus för Emma Ljungberg i en tävling som på slutet stördes så mycket av regn att den i praktiken avslutades efter fyra omgångar. Vann gjorde Upsalas Caisa-Marie Lindfors på personliga rekordet 60.90.

22:a standarsegern
Många spårvägare gjorde det riktigt bra i Söderhamn och det noterades personliga rekord till höger och vänster. Riktigt kul att så många presterade när det var årets viktigaste tävling. I Standaret räknad poäng för de åtta bästa och där samlade killarna ihop 96 p. Det var nio fler än Hässelby medan Örgryte var trea på 61.
Manliga standarsegern är Spårvägens 22:a för män och första sedan 2017. En enda klubb har fler på manliga sidan och det är Örgryte med 25.

/Jonas Hedman

Resultaten