Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

ASICS Stockholm Marathon skjuts upp – arrangeras den 5 september

Arrangören Marathongruppen har idag tagit beslutat att flytta ASICS Stockholm Marathon från den 30 maj till den 5 september. Beslutet är taget med anledning av det pågående coronautbrottet och de begränsningar i möjligheterna att arrangera motionsevenemang, som det har medfört. Årets upplaga av ASICS Stockholm Marathon kommer att arrangeras samma dag som Ramboll Stockholm Halvmarathon med Stockholm Stadion och Östermalms IP som gemensamt evenemangsområde.

– I denna tuffa tid är vi glada över att ha hittat en möjlighet att arrangera det 42:a ASICS Stockholm Marathon 2020. Ibland växer möjligheter ur svårigheter, och vi är väldigt förväntansfulla inför att få leverera en helt unik loppdag då två av Sveriges mest kända motionsevenemang kommer att gå av stapeln. Vi vill vara tydliga med att det kommer vara två olika lopp med unika upplevelser för deltagarna, men det blir också en löparfest som Stockholm aldrig skådat tidigare, säger Daniel Almgren som är vd för Marathongruppen.

De som är anmälda till årets ASICS Stockholm Marathon kommer att få sin startplats automatiskt flyttad till den 5 september. Om det nya datumet inte passar alla deltagare erbjuds också möjligheten att överföra startplatsen till en annan löpare.

Vårens coronautbrott har påverkat Marathongruppens verksamhet i stor utsträckning. Organisationen samlar över 200 000 löpare i drygt 40 olika evenemang runt om i landet varje år, varav flera under våren och tidig sommar, och arbetet pågår med att kartlägga hur situationen kommer att påverka verksamheten.

– Vi är en ideell organisation där allt vårt överskott går tillbaka till våra ägarföreningar, andra samarbetsarrangörer och funktionärsföreningar – totalt över hundra idrottsföreningar som får in stora delar av sina årsintäkter genom våra evenemang. Just nu är vårt främst fokus att överleva så att vi kan fortsätta att arrangera motionslopp i många år till. Det har tagit tid att gå igenom alla möjliga alternativ och vi hoppas att den lösning vi nu presenterar för ASICS Stockholm Marathon är ett bra alternativ för så många av deltagarna som möjligt, säger Daniel Almgren.

Under maratonhelgen skulle även ASICS Stockholm High Five (den 29 maj) samt Stockholm Mini Marathon och Leo’s Minsta Maran (den 31 maj) ha arrangerats. Dessa lopp är också flyttade och i dagsläget har ASICS Stockholm High Five fått ett nytt datum, fredagen den 4 september. Stockholm Mini Marathon och Leo’s Minsta Maran kommer också att arrangeras under hösten, där är dock datumet ännu inte helt spikat.

– Vi har under dess veckor känt ett väldigt stöd från våra löpare. Vi är också oerhört tacksamma över det stöd vi har fått från våra samarbetspartners, leverantörer och myndigheter under arbetet för att hitta ett nytt datum. Nu lovar vi att göra allt för att den 5 september ska bli en oförglömlig löparfest, säger Daniel Almgren.

Marathongruppen är en ideell organisation bildad av friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK. Klubbarna arrangerade Stockholm Marathon för första gången 1979 och sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt. Tillsammans med ASICS Stockholm Marathon är Tjejmilen, Vårruset, Stafesten för UNICEF, Ramboll Stockholm Halvmarathon och Tjurruset de evenemang som lockar flest deltagare. Över 250 000 löpare deltar årligen i klubbarnas evenemang. Marathongruppens uppgift är att arrangera dessa tävlingar. Hela det ekonomiska överskottet evenemangen gör går tillbaka till idrotten.