Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb

Ang protesten som Spårvägen lämnade in på SM

På Stora SM i Västerås den 2 augusti lämnade Spårvägens FK in en protest mot att kvalificeringsbetingelserna på manliga 400 m hastigt och lustigt förändrades efter att avprickningen gjorts. Protesten gick igenom men orsakade en del diskussioner eftersom det ledde till att IFK Helsingborgs Johan Wissman då valde att inte springa semifinalen på söndagen (tre lopp på två dagar tycke han var för mycket). Spårvägens ordförande Jan Kowalski förklarar här varför Spårvägen lämnade in protesten.  

Jag ser det som min skyldighet att värna om att alla spårvägare skall ges bästa möjliga förutsättningar att prestera så bra som möjligt på ett SM. Regelboken är glasklar, liksom det PM som delades ut på tävlingarna. En tävling börjar dessutom med ett tekniskt möte där synpunkter på upplägg och PM kan ges av tävlande klubbar.

Spårvägen protesterade mot att tävlingsarrangören bara timmen före försöksheaten på 400 meter herrar ändrade tävlingsförutsättningarna genom att skippa semifinalerna. Det var i strid mot PM och regelboken att köra en försöksrunda med kvalifikation till en A- och en B-final.
För det första kungjordes inte denna ändring, för det andra skulle det missgynna Spårvägens Thomas Nikitin och andra löpare som var avprickade. Protesten gick igenom och Västerås som tävlingsarrangör fick ett tydligt budskap på hur illa ändringen var iscensatt.

Till historiken hör att Johan Wissman med sin tränare Kenth Olsson tidigare i veckan fått avslag både från SFIF:s Tävlingskommitté samt SFIF:s styrelse i ärendet om att ändra i kvalifikationsbestämmelserna på 400 meter då man endast ville att Johan skulle springa två lopp.

Personligen tycker jag det är helt okay att en arrangör gör ändringar i ett ursprungligt tävlingsprogram för att gynna våra "superstjärnor" och övriga så länge det inte missgynnar andra tävlande.

Tack för ett underbart SM! Det var en njutning att se alla spårvägare prestera ett av klubbens allra bästa SM.
Grattis till alla fina framgångar!