Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Första EM-titeln för Åke Ruus som vann kastfemkampen i M70 i Italien. T v tvåan Krankowski från Polen. Foto: Carin Thornander

Åke Ruus europamästare – dramatisk kastfemkamp i Pescara

Han har tävlat i friidrott i 58 år och på fredagen i italienska Pescara kom fullträffen för Åke Ruus – EM-guld i kastfemkamp i M70-klassen. Detta efter en synnerligen spännande tävling där han efter att ha gjort sista kastet i femte grenen inte visste om det ens skulle bli medalj.

– Det har blivit flera fjärdeplatser genom åren och några medaljer men det här är första guldet. Det var speciellt att få höra nationalsången, säger Åke nyss hemkommen från Italien.
I veterantävlingar är det inte alltid så spännande men kastfemkampen i M70-klassen hade verkligen allt av spänning och dramatik.
28 anmälda varav 26 kom till start gjorde att tävlingen började redan klockan åtta på morgonen och 7,5 timmar senare avgjordes medaljfördelningen i sista omgången i sista grenen vikt.

Bra start i slägga
Efter att i tisdags tagit silver i diskus var det på fredagen dags för kastfemkampen för Åke. I första grenen slägga skickade han båda uppvärmningskasten utanför sektorn men fick sedan en bra start med 41.70. Därefter 11.66 i kula innan han i favoritgrenen diskus hade två bra uppvärmningskast och skickade första kastet rakt ner i backen – 32 meter.
– Det är speciellt med mästerskap när det är så många deltagare. Man får bara två uppvärmningskast och det är långt mellan försöken i tävlingen, säger Åke.

Ledde med 20 poäng inför sista grenen
I första spjutkastet landade redskapet nästan platt och funktionärerna diskuterade om det skulle godkännas. Och till slut kom vita flaggan upp och 29.77 bokfördes. Det blev Åkes längsta för dagen. Efter tredje grenen diskus låg han sju poäng bakom ledaren och efter näst sista ledde han med 20 när viktkastningen återstod.
– Vi var fyra man inom 117 poäng så i praktiken kan samtliga vinna. Jag hade 16.33 i första viktkastet som var helt okej. Men de tre andra kastade efter mig så det var bara att vänta och se om det skulle bli någon medalj.

Seger efter dramatik
Men ingen av dem fick till det så det blev svenskt guld till Sverige, Spårvägen och framför allt Åke Ruus! Med 3.771 poäng var han 66 före tvåan Krankowski från Polen och ytterligare 13 före Derhemi från Albanien.
Åke har ett VM-silver i diskus i M65-klassen och nu kom första guldet. Stort grattis säger Spårvägen!

/Jonas Hedman

Ps Flera spårvägare tävlar i veteran-EM och guld tog även Annica Sandström som vann K55 tresteg.