Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
15 spårvägare prisades på årsmötet på GIH. Stående fr v SFIF:s prisutdelare Karin Grute Movin, Anders Johrén, David Fridell, Jan Kowalski, Ola Svensson, Roger Thorstensson, Åke Ruus, Anders "Bamse" Fredriksson och Lasse Hagström. Sittande Jonas Hedman, Andreas Carlborg, Kent Claesson, Marianne Schmidt, Rolle Bergman och Johan Storåkers. Foto: Ryno Quantz

15 spårvägare prisades på årsmötet

Med anledning av Spårvägens 100-årsjubileum 2019 så delade Svenska Friidrottsförbundet ut utmärkelser till 15 Spårvägen-ledare vilket skedde på årsmötet i GIH:s matsal torsdagen den 21 mars.

På plats var Svensk Friidrotts styrelseledamot Karin Grute Movin som inledde med att berätta om vikten av engagerade ledare i vår sport. Hon berättade också om hur viktiga tävlingsarrangemang är och att Spårvägen är väldigt aktiva även på det området.
Tre kategorier utmärkelser delades ut: Diplom till ledare i förening eller specialdistriktsförbund under minst tio år, märke till ledare som fått diplom och sedan verkat ytterligare minst fem år samt silvermedaljen till ledare som fått märket och “nitiskt och framgångsrikt” verkat i cirka 25 år. Två spårvägare fick diplom, fem fick diplom och märke och åtta fick silvermedaljen – Svensk Friidrotts näst högsta utmärkelse.
Karin läste också upp några rader om varje person vilka återfinns längst ner på sidan.

Diplom
Andreas Carlborg
Marianne Schmidt

Diplom och märke
Kent Claesson
Anders Fredriksson
David Fridell
Jonas Hedman
Patrik Melin (ej närvarande)

Silvermedaljen
Roland Bergman
Lars Hagström
Anders Johrén
Jan Kowalski
Åke Ruus
Johan Storåkers
Ola Svensson
Roger Thorstensson

Om mottagarna
Andreas Carlborg, diplom
Andreas kommer från Helsingborg men tävlade för Spårvägen på elitnivå 1997–2009 och var i Norrtälje 1998 bara 0.11 sekunder från att vinna terräng-SM:s långa bana. Så nära har ingen spårvägare varit att vinna SM-guld utan att nå ända fram. Andreas kom med i Spårvägens styrelse 2009, blev ordförande 2012 och fick på årsmötet 2019 åter förnyat förtroende.

Marianne Schmidt, diplom
Marianne är utbildad distrikts- och förbundsdomare och har under hela 2000-talet arbetat med tävlingsadministration och haft ansvar för sekretariat på nationella såväl som internationella tävlingar. Hon är sedan 2016 med i ledningsgruppen för Bauhaus-galan och har tidigare verkat i Täby IS. Marianne var med i Spårvägens styrelse 2016-2018.

Kent Claesson, diplom och märke
Kent, som fortfarande håller det svenska inomhusrekordet på 3000 meter med 7:48.44 från 1997, har gått tränarutbildning på GIH och blev medel-långdistanstränare i Spårvägen 2003. Han har haft många aktiva som utvecklas till den yppersta svenska eliten och i något eller några fall även till europaeliten. Kent har sedan några år också det övergripande ansvaret för hela den sportsliga utvecklingen i Spårvägen.

Anders “Bamse” Fredriksson, diplom och märke
Efter en karriär som långdistanslöpare på elitnivå på 1980-talet började “Bamse” i början av 1990-talet engagera sig så smått som medel- och långdistanstränare i Spårvägen, framför allt för kvinnliga löpare. En mängd framgångsrika spårvägskvinnor har lyfts fram av Anders som Malin Kemi, Rebecca Ringström och Elina Johansson för att nämna några. Anders gör också ett stort jobb kring många av Spårvägens arrangemang, kanske framför allt när det gäller Milspåret.

David Fridell, diplom och märke
David tävlade i framför allt i höjd, längd och tresteg för Spårvägen 2003–09 och blev sedan ledare i klubben och kom med i styrelsen 2012. David har arbetat på Svenska Friidrottsförbundet 2007–11 och på Marathongruppens kansli 2012–13 och är sedan 2016 dess marknadschef.

Jonas Hedman, diplom och märke
Jonas kom från Österhaninge IF till Spårvägen 2002 och har varit med i klubbens styrelse sedan 2004 med ansvar för årsberättelse, årsstatistiken och hemsidan sparvagenfriidrott.se där han sedan 2003 har skrivit över tvåtusen texter. Jonas är journalist, redaktör, grafiker och förläggare och har i det egna företaget Textograf AB givit ut en rad böcker om friidrott, bland annat årsboken Friidrott. Jonas är en av tre författare till Spårvägens 100-årsbok.

Patrik Melin, diplom och märke
Patrik blev svensk mästare i tiokamp 2001 och 2004 då han tävlande för Gefle IF. Han kom till Spårvägen 2013 och var då huvudsakligen tränare för Angelica Ström. Han har sedan varit tränare åt långdistansaren Robel Fshia som i början av 2019 noterat två av de tre bästa halvmaratontiderna i Sverige genom tiderna, 1:01:19 respektive 1:01:18 där den sistnämnda är en enda sekund från det svenska rekordet.

Roland Bergman, silvermedaljen
Roland var sprinter i Spårvägen i slutet av 70- och början av 80-talet och har sedan mitten av sistnämnda årtionde varit sprinttränare i Rånäs 4H, Solna, Tureberg och i två omgångar i Spårvägen. Senaste sejouren började 2011 så Roland är nu inne på sitt nionde år i rad som tränare i Spårvägen. Han har bland annat lyft Moa Hjelmer till EM-guld och Nil de Oliveira till en femteplats i EM.

Lars Hagström, silvermedaljen
Lars var fotbollsspelaren som blev löpare, med bland annat 2,19 på maraton, började på allvar som tränare i slutet av 1990-talet, han var då under ett antal år medel- och långdistanstränare tillsammans med Pär Wallin. Lars kom med i Spårvägens styrelse 2002, han gör nu alltså sitt 18:e år som styrelseledamot, och han har varit med i Marathongruppens tävlingsledning sedan början av 2000-talet där han nu är ansvarig för alla starter.

Anders Johrén, silvermedaljen
Anders var höjdhoppare i Spårvägen 1976–89 med en A-landskamp 1985 som bästa merit. Han återkom till Spårvägen som styrelseledamot 1998, först som kassör och sedan 2012 som vice ordförande. Anders är sedan 2001 även med i Marathongruppens styrelse och var projektledare för Spårvägens 100-årsbok.

Jan Kowalski, silvermedaljen
Jan kom till Spårvägen 1999, först som aktiv och från 2000 i styrelsen där han var ordförande 2004–12. Jan har varit ordförande i DN Galan/Bauhaus-galan sedan 2008, var med i Marathongruppens styrelse 2003–14, i Svenska Friidrottsförbundets styrelse 2011–15, i Svenska Friidrottsförbundets medicinska kommitté sedan 2013 och i IAAF Health & Science Commision sedan 2016.

Åke Ruus, silvermedaljen
Åke var på 70-talet en duktig mångkampare i Spårvägen och började då också som tränare. Efter ett några års uppehåll återkom Åke som tränare 1992 och har hjälpt många ungdomar. Till de mesta kända hör Andrus Klaar och Helena Gissle som nådde den absoluta senioreliten i Sverige. Åke har under senare år framför allt var klubbens kastkoordinator och skapat möjligheter för att bland annat Daniel och Niklas Arrhenius har kunnat tävla på hög nivå för Spårvägen. Åke har också varit den som framför allt sett till Spårvägen har kunnat skapa förutsättningar så att Daniel Ståhl idag är en av världens bästa diskuskastare. Åke kom med i styrelsen 2000 och blev kassör 2015.

Johan Storåkers, silvermedaljen
Johan var med i Spårvägens styrelse 2000–08, de första åtta åren som sekreterare, sista året som vice ordförande. Han har senare i många år varit ordförande i Stockholms Friidrottsförbund. År 2007–13 var han ordförande för Svenska Friidrottsförbundets valberedning, år 2014 blev han själv ledamot i förbundsstyrelsen och han är nu inför årsmötet 2019 Valberedningens förslag på ny ordförande i Svenska Friidrottsförbundet.

Ola Svensson, silvermedaljen
Ola anställdes i Spårvägen 2003, först som ungdomsansvarig men har med tiden mer övergått till att bli kansliansvarig. Han hade tidigare varit ungdomstränare i IFK Lidingö, konsulent på Stockholms Skolidrottsförbund och gått på Bosöns Idrottsfolkhögskola. Som aktiv tävlade Ola för IFK Lidingö där han bland annat gjort 14:38 på 5000 m.

Roger Thorstensson, silvermedaljen
Roger var i början av 1970-talet Sveriges mest lovande stavhoppare som följdes av en lång ledar- och tränargärning i flera klubbar innan han kom till Spårvägen i början av 2000-talet. Han var styrelseledamot i Spårvägen 2009–15 och har på senare år varit samordnande hoppansvarig.

På Spårvägens 100-årsfest den 19 februari fick Janne Bengtssons SFIF högsta utmärtkelse – guldmedaljen