Spårvägens Friidrottsklubb

Spårvägens Friidrottsklubb
Sex av Spårvägens främsta friidrottare genom tiderna. Fr v Daniel Ståhl (VM-silver i diskus 2017), Malin Ewerlöf (EM-silver 800 m 1998), Raimo Pihl (OS-fyra i tiokamp 1976), Erica Jarder (IEM-brons i längd 2013), Moa Hjelmer (EM-guld 400 m 2012) och Kalle Berglund (IEM-silver 1500 m 2017). Foto: Deca Text&Bild

100-årsjubiléet – en kväll att minnas

100-årsfesten på Münchenbryggeriet fredagen den 22 februari samlade över trehundra spårvägare och blev en kväll med galej, glädje och nostalgi.

Det är svårt att ta in att Spårvägen funnits i ett helt sekel och att friidrotten var med från starten. Att så många som över trehundra spårvägare kom till Münchenbryggeriet var också fantastiskt och denna kväll stod inte bara de aktiva i centrum utan i även hög grad ledarna. Några av dem var med även på 50-årsfesten 1969 vilket ger tyngd åt uttrycket “en gång Spårvägen-ledare alltid spårvägen-ledare”.
David Fridell och Anna Sunneborn – iklädd Spårvägen-blå klänning – var konferencierer och lotsade gästerna genom kvällen på ett utmärkt sätt. Många tal hölls och många hyllades. Bland annat Jan-Erik Nordström som utsågs till Århundradets Spårvägen-ledare. Även Lars G Lindström avtackades av Alliansföreningens ordförande Claes Svendenstedt för sina 48 år som redaktör för tidningen Spårvägen Sport. Han berättade att det blir ett nummer till som kommer innehålla bilder från jubileumsfesten.

J-O den främste under hundra år
Idén till festen kom från Spårvägen Friidrott men alliansföreningen anslöt under resans gång så det blev en gemensam fest med runt 200 friidrottare och 150 från övriga Spårvägen-föreningar. Bland annat var bordtennisspelarna Jan-Ove Waldner och Mikael “Äpplet” Appelgren på plats. J-O utsågs också till Spårvägens främste under de första hundra åren alla sporter inräknade.

Ögonblick som gav rysningar
På plats var Spårvägen Friidrotts samtliga fem mästerskapsmedaljörer och dessa tog plats på scenen inför stora applåder! Daniel Ståhl (VM-silver i diskus 2017 och EM-silver 2018), Malin Ewerlöf (EM-silver på 800 m ute och inne 1998), Erica Jarder (IEM-brons i längd 2013), Moa Hjelmer (EM-guld 400 m 2012 och IEM-brons 2013), Kalle Berglund (IEM-silver 1500 m 2017) samt Raimo Pihl som med sin fjärdeplats i OS-tiokampen 1976 är Spårvägen Friidrotts främste olympier.
Filmsekvenser från alla dessa medaljögonblick spelades upp vilket verkligen var stort att få se!

Mingel i Strindbergsalongen
Festen började kl 17.45 med mingel och frågesport i Strindbergsalongen. Den sistnämnda var i två delar – en om friidrott och en om alla andra sporter. Här fanns också blädderex av Spårvägen Friidrotts omfångsrika – 640 sidor – jubileumsbok plus alliansföreningens dito. En lång rad av Spårvägens SM-vinnare var på plats och det var många som sågs för första gången på 10, 20, 30 och till och med 40 år.
Kockan 19.15 satte sig alla till bords för en trerättersmiddag i form av Toast Skagen med pepparrot, dill, citron och löjrom. Huvudrätten bestod av helstekt kalvfilé, sallad på långrostade tomater, rucola, säsongens örter och skott, potatisgratäng och rostad vitlökssky. Därefter efterrätt – klassisk créme brûlée med säsongens färska bär. Till detta serverades vin/öl alternativt alkoholfritt. 

Janne fick ta emot Guldmedaljen
Bland talarna märks vår systerförening Hässelby SK:s ordförande Bengt Olsson, Hammarby Friidrotts ordförande Ingvar Åström och Idrottsförvaltningens Marina Högland. I skaran fanns också Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson som tackade för många och goda samarbeten inte minst arrangemangsmässigt. Svensk Friidrotts marknadschef Jan Larsson lämnade över en tavla till vår ordförande Andreas Carlborg som innehöll orden “För framgångsrikt uppoffrande arbete i den fria idrottens tjänst”.
Stefan avslutade sitt framförande med att berätta om en av flera tunga Spårvägen-ledare och dennes meritlista inom friidrotten och kallade sedan upp personen på scenen. Till stora applåder reste sig Janne Bengtsson och fick ta emot Svenska Friidrottsförbundets högsta utmärkelse – guldmedaljen!

En kväll som tog slut för tidigt
Kvällen avslutades med Abba-låtar av trion Sussie Eriksson, Charlotte Strandberg och Gunilla Backman som det verkligen var fart i! Kvällen gick sedan snabbt mot sitt slut, alltför snabbt. Många var dem man ville prata med men tiden räckte helt enkelt inte till. Drygt sju timmar varade festen och klockan 01.00 stängdes lokalen. Därmed var Spårvägens första hundra år till ända och de nästföljande var redan igång.

Har du ännu inte beställt Spårvägens 100-årsbok? Då kan du göra det här!

29 bilder från 100-årsfesten

Talarna på festen
• Claes Svedenstedt, ordförande Alliansföreningen
• Andreas Carlborg, ordförande Spårvägen Friidrott
• David Fridell och Anna Sunneborn, konferencierer
• Lars Hagström, Spårvägen Friidrotts styrelse
• Jonatan Wiik, sportchef Spårvägen Simning
• Marina Högland, Stockholms Idrottsförvaltning
• Denise Melin, änka till den 2008 bortgångne friidrottsledaren Peter Melin
• Stefan Olsson, Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare
• Bengt Olsson, ordförande Hässelby SK
• Ingvar Åström, ordförande Hammarby Friidrott
• Johan Storåkers, ordförande Stockholms Friidrottsförbund
• Gunnar Bergqvist, Turebergs FK
Avslutningsvis också ett stort tack till festgeneralen Janne Bengtsson som organiserat hela kalaset.